Франконські граблі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Франконські граблі, символ усієї Франконії та частина державного герба Баварії.

Франконські граблі (нім. Fränkischer Rechen ) — назва герба регіону Франконія в Німеччині.

Дизайн і використання[ред. | ред. код]

Франконські граблі — це геральдичний ординар із простою зигзагоподібною лінією перегородки, яка розділяє герб або щит на червоне та срібне поля. Цей простий і поширений у регіоні символ вперше був офіційно визнаний гербом Франконії у 1804 році, коли князь-курфюрст Максиміліан IV Йосиф включив його до герба Баварії.[1] Колір «франконський червоний» (нім. Franken-Rot ) для герба використовується номер HKS №14.

Форма граблів символізує цілісність неба і землі, тому їх використовували церковні організації, такі як Вюрцбурзьке єпископство, як печатку або в своїх гербах.

Його три точки, спрямовані вгору або до неба, символізують Трійцю Бога, а чотири точки, спрямовані вниз або до землі, символізують чотири точки компаса на землі.[2]

Сучасна назва франконських граблів походить від їх зовнішнього вигляду, який зовні нагадує «обломки граблів» (нім. Treibgutrechen), і тому, ймовірно, використовувався як емблема для сіл, розташованих навколо лісосплавних споруд, які виникли в результаті транспортування колод річкою.[2]

Історія[ред. | ред. код]

Герб Вюрцбурзької єпархії

Франконські граблі вперше згадуються на початку 14 століття на могилі князя-єпископа Вюрцбурга Вольфрама Вольфскеля фон Грумбаха (пом. 1333) і на печатці міста Ґерольцгофен. Франконські граблі спочатку були обрані єпископами Вюрцбурга як символ їхнього (хоча й досить номінального) франконського герцогського статусу. Однак це не було символом для Франконії в цілому, оскільки колишнє герцогство як адміністративна одиниця давно припинило своє існування. З 1835 граблі з'явилися на гербі Баварії; посилаючись на регіони Східної Франконії, які були включені до новоствореного Королівства Баварія після німецької медіатизації 1803 року. Лише на цьому етапі він став символом усієї Франконії в суспільній свідомості.

Сьогодні емблема є частиною герба багатьох адміністративних органів у Франконському регіоні, наприклад, у баварських провінціях Верхня, Середня та Нижня Франконія, а також у суміжних районах, що охоплюють територію історичних земель Східної Франконії, наприклад, Майн -Таубер у землі Баден-Вюртемберг або Гільдбурггаузен у південній Тюрінгії, а також багато міст і сіл, наприклад, у гербі Фольках або Франкенгардт . Отже, Франконські Граблі демонструють відданість спільній спадщині, хоча франкські землі протягом століть були поділені між багатьма правителями. Франконські граблі також є частиною великих гербових досягнень Вільної Держави Баварія та Баден-Вюртемберг.

Приклади[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fränkischer Rechen at www.historisches-lexikon-bayerns.de. Retrieved 2 Sep 2018
  2. а б Die Grafen des Klettgau, die Grafen von Sulz – und ihre Herkunft at www.klettgau-historia.de. Retrieved 2 Sep 2018

Література[ред. | ред. код]

  • Eugen Schöler: Fränkische Wappen erzählen Geschichte und Geschichten (= Die bibliophile Reihe bei Degener. Bd. 1). Дегенер, Нойштадт-на-Айші, 1992,ISBN 3-7686-7012-0 .

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]