Франчук Валентин Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Валентин Васильович Франчук
Валентин Васильович Франчук
Народився4 листопада 1966(1966-11-04) (57 років)
м. Чортків
Країна УРСРУкраїна Україна
Національністьукраїнець
Alma materТернопільський державний медичний інститут
Посадавикладач університету, судовий медик
Науковий ступіньдоктор медичних наук
Відомий завдяки:вчений у галузі медицини

Валентин Васильович Франчук (нар. 4 листопада 1966, м. Чортків, Україна) — український вчений у галузі медицини, судовий медик, доктор медичних наук зі спеціальності «судова медицина» (2020), завідувач курсу судової медицини Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського[1].

Життєпис

[ред. | ред. код]

Валентин Франчук народився 4 листопада 1966 р. у м. Чорткові Тернопільської області в сім’ї службовців. У 1983 році закінчив із золотою медаллю Теребовлянську середню школу № 2[2].

З 1983 по 1989 роки навчався у Тернопільському державному медичному інституті за спеціальністю «Лікувальна справа»[3].

Після закінчення інституту проходив інтернатуру з хірургії спочатку у Рівненській центральній міській лікарні, потім у Тернопільській міській лікарні № 1[2]. До 1992 року працював лікарем-хірургом Тернопільської міської лікарні № 3[2].

З лютого 1992 році працює у Тернопільському національному медичному університеті: старший лаборант, асистент кафедри, нині — завідувач курсу судової медицини[2]. З листопада 2021 року – професор кафедри патологічної анатомії з секційним курсом та судової медицини ТНМУ[1].

З 1995 року працює (за сумісництвом) у Тернопільському обласному бюро судово-медичної експертизи спочатку у відділі експертизи потерпілих, обвинувачених та інших живих осіб, а з 2017 року — у відділі комісійних експертиз. Включений до державного реєстру атестованих судових експертів України[4].

Родина

Дружина Наталія Франчук — лікар-невролог Тернопільської міської лікарні № 3. Син Максим — асистент кафедри внутрішньої медицини № 2 ТНМУ, лікар-ревматолог[2].

Наукова діяльність

[ред. | ред. код]

У 1999 році захистив кандидатську дисертацію «Морфометричні показники серця при наглій смерті від атеросклерозу коронарних судин та їх судово-медичне значення» у Київській медичній академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика[5].

У 2020 році захистив докторську дисертацію «Судово-медична експертиза у випадках неналежної професійної діяльності медичних працівників» у Харківському національному медичному університеті, яка стала першою з часів незалежності української держави ґрунтовною науковою працею, присвяченою судово-медичній оцінці дефектів медичної допомоги[6].

Доробок

[ред. | ред. код]

У 2019 році видав авторську монографію «Недоліки професійної медичної діяльності: судово-медичні та клініко-соціальні аспекти».

Автор першого в Україні навчального посібника (практикуму) з судової медицини англійською мовою для студентів-іноземців (2011), співавтор першого вітчизняного навчального лазерного компакт-диску з судової медицини для студентів вищих медичних навчальних закладів (2005)[7].

Валентину Франчуку належить пріоритет у створенні та впровадженні у навчальний процес вищого навчального медичного закладу України дистанційної електронно-інформаційної системи навчання з судової медицини та контролю знань студентів українською, російською та англійською мовами відповідно до вимог ECTS (у програмному середовищі Moodle)[7].

Автор понад 130 наукових та навчально-методичних праць з різних розділів судової медицини[8].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Професорсько-викладацький склад кафедри. Сайт ТНМУ.
  2. а б в г д Доцент Валентин Франчук: «Займатися завжди треба тим, що більше до душі». Газета "Медична академія".
  3. Асоціація випускників ТНМУ. Сайт ТНМУ. Архів оригіналу за 5 січня 2022. Процитовано 5 січня 2022.
  4. [181=on Реєстр атестованих судових експертів України]. Міністерство юстиції України.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  5. Франчук В. В. НБУВ.
  6. Вперше в новітній історії ТНМУ успішно захищено докторську дисертацію з судової медицини. Погляд.
  7. а б Франчук Валентин Васильович. Сайт ТНМУ.
  8. Наукові публікації професора В. В. Франчука.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Валентин Франчук: «Судово-медичний експерт насамперед повинен бути чистим у своїх помислах». Медична академія. — 2016. — № 21.
  • Франчук В. Щоб створити медикам гідні умови праці та життя / В. Франчук. // Медична академія. — 2017. — 11 лист. — С. 8.
  • Франчук В. Щоб створити медикам гідні умови праці та життя (продовження) / В. Франчук. // Медична академія. — 2017. — 25 лист. — С. 8.

Посилання

[ред. | ред. код]