Фрірен (персонаж)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фрірен
Персонаж Проводжальниця Фрірен
Ілюстрація Фрірен, намальована Абе Цукасою
Перша появаПроводжальниця Фрірен, глава 1, «The Journey's End» (2020)
АвторЯмада Канехіто
Озвучування
Інформація
Расаельф
Статьжіноча
Діяльністьмаг
Зброямагічний посох

Фрірен (яп. フリーレン, Furīren) — це головна героїня японської манґи Проводжальниця Фрірен, написана Канехіто Ямадою та проілюстрована Цукасою Абе. Фрірен була членом команди авантюристів, яку очолював герой Гіммель. Вони перемогли Короля демонів і відновили мир у світі після десятирічної подорожі. Возз'єднавшись зі своєю командою через п'ятдесят років, Фрірен виявляє, що її товариші значно постаріли, а Гіммель помирає від старості після останньої спільної пригоди, щоб побачити метеоритний дощ. Під час похорону Фрірен відчуває провину за те, що не намагалася краще пізнати його. Потім Фрірен відвідує інших своїх колишніх товаришів і в процесі бере собі в учні дівчину на ім'я Ферн. Вона також отримує запрошення відправитися в подорож до місця спочинку душ на далекій півночі, де вона прагне знову побачити Гіммеля, гідно попрощатися з героєм і висловити свої почуття. Щоб виконати ці побажання, Фрірен вирушає в подорож разом з Ферн, продовжуючи при цьому своє захоплення вивченням магії.

Спочатку Ямада задумала Фрірен як комічного воїна, проте згодом відмовилася від цієї ідеї та вирішила зробити її ельфійкою, яка розвивається протягом історії, значною мірою про Гіммеля. В аніме-адаптації її озвучує Ацумі Танезакі японською та Маллорі Родак англійською. Відгуки про персонажа були здебільшого схвальними завдяки тому, як серія зосереджується на її погляді на життя та прагненні стати кращою. Дослідження її темного минулого також отримало чимало похвал за те, як воно змінює погляди людей на неї.

Створення

[ред. | ред. код]

Творець серії Канехіто Ямада спочатку уявляла Фрірен як головну героїню комедійної манґи, де вона була одержима вбивством демонів. Під час планування серії редактор Кацуму Огура був вражений мистецтвом Цукаси Абе і запропонував йому працювати з Ямадою. Ямада була вражена першою ілюстрацією Фрірен, вважаючи, що головна героїня має ауру людяності.[1] Коли вона попросила його намалювати персонажа Фрірен, Ямада сказала: «Якщо це та людина, будь ласка, зроби це». Абе був призначений відповідальним за анімацію.[2][3] Після декількох переглядів комедії, авторка прийшла до ідеї зробити ельфійку з довгим життям головною героїнею. Попри смерть героя Гіммеля, його поява у флешбеках була написана таким чином, щоб відображати емоційний розвиток Фрірен. Коли з'являється Гіммель, авторка відчуває, що історія стає більш цілісною. Навіть якщо це сумно, присутній катарсис.[2] Для аніме-адаптації від Madhouse, режисер Кейічіро Сайто зазначив, що Ферн зазнала декількох змін у наративі, оскільки її розвиток сильно впливає на Фрірен.[4]

Пісня «Yuusha» взята з новели під назвою Fanfare for Frieren (яп. 奏送, трансліт. Sōsō), написаної Джіро Кісо та під керівництвом Ямади. Історія розповідає про головну героїню Фрірен, яка відвідує маленьке містечко під назвою „Місто музики“ через п'ять років після смерті героя Гіммеля. Вона отримує складне завдання від літньої жінки, яку зустрічає в місці, наповненому музикою.[5] Історія втілює емоційні зміни головної героїні Фрірен і її спогади про героя Гіммеля,[6] виражаючи самотню та меланхолійну атмосферу аніме.[7] Спочатку тема відкриття зосереджувалася б на світогляді подорожі Фрірен, однак автор пісні Аясе був незадоволений оригінальною версією пісні, яка, на його думку, занадто сильно наголошувала на атмосфері. Тому Аясе вирішив переробити пісню навіть після того, як подав її першу версію команді аніме.[8]

В аніме-адаптації Фрірен озвучує Ацумі Танезакі японською мовою.[9] Через вік Фрірен Танезакі вирішила використовувати свій найнижчий регістр для виконання реплік. Вона також прагнула передати загалом розслаблений тон серії у своїй озвучці.[10] Маллорі Родак озвучує Фрірен в англійському дубляжі.[11] Родак була рада озвучувати Фрірен, оскільки їй сподобався цей персонаж.[12]

Біографія вигаданого персонажа

[ред. | ред. код]

Фрірен — ельфійська магиня, яка була членом групи, що перемогла Короля демонів. Хоча вона виглядає дуже молодою, вона народилася в довгоживучій расі ельфів і живе вже понад тисячу років. Вона надає перевагу проводити свої дні, шукаючи та вивчаючи рідкісні заклинання. Через те, що відчуття часу у Фрірен дуже відрізняється від людського, вона має великий ступінь терпіння і може спокійно чекати місяці або навіть роки для досягнення навіть малих цілей. Її відчуття часу також призводить до того, що люди вважають її відчуженою та нечутливою до емоцій.

Фрірен виросла в селі без назви, яке було знищене під час нападу сил Короля демонів. Втікши від цього нападу, вона була взята під опіку людськлю магинею на ім'я Фламме і почала вивчати магію під її керівництвом. Століттями пізніше вона приєдналася до групи Гіммеля, і після десятирічної подорожі їхня група перемогла Короля демонів. Після цієї перемоги група розпалася, і після того, як Гіммель помер від старості, Фрірен шкодувала, що не стала ближчою до нього за його життя. Як наслідок, вона розпочала нову подорож, щоб дізнатися більше про людство. У цій другій подорожі її супроводжує людська учениця Ферн. Фрірен почала наставляти Ферн на прохання свого колишнього товариша по команді Гейтера. Метою Фрірен є досягти регіону Ауреоле, області на далекій півночі, де, як вважається, спочивають душі померлих, в надії знову побачити Гіммеля і гідно попрощатися з ним.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Narita, Usa (14 квітня 2021). Manga Taisho 2021: Q&A Session with Sousou no Frieren Editor. Manga Planet. Архів оригіналу за 14 квітня 2021. Процитовано 15 жовтня 2023.
  2. а б 葬送のフリーレン:マンガ大賞の話題作 誕生秘話 感情を揺さぶる理由. Mantan Web (яп.). 16 березня 2021. Архів оригіналу за 5 липня 2023. Процитовано 7 жовтня 2023.
  3. マンガ大賞受賞「葬送のフリーレン」担当編集が語る思い「普遍的な感情が佇ずむ作品」. Comic Natalie (яп.). Natasha, Inc. 16 березня 2021. Архів оригіналу за 5 липня 2023. Процитовано 7 жовтня 2023.
  4. Interview: 斎藤 圭一郎 (監督) × 鈴木智尋 (シリーズ構成) [Interview: Keiichirō Saitō (Director) × Tomohiro Suzuki (Series Composition)]. Newtype (яп.). № November 2023 issue. Kadokawa Shoten. 10 жовтня 2023.
  5. 秋アニメ「葬送のフリーレン」YOASOBIによるOPテーマ「勇者」のアニメフルMV公開! 楽曲用原作小説も. Anime! Anime! (яп.). 29 вересня 2023. Процитовано 29 вересня 2023.
  6. アニメ「葬送のフリーレン」長命のフリーレンに種崎「いろんな日があっていいじゃない」. Comic Natalie (яп.). Natasha, Inc. 23 вересня 2023. Процитовано 27 вересня 2023.
  7. YOASOBI『葬送のフリーレン』OPテーマ「勇者」配信リリース! MVプレミア公開も決定. The First Times (яп.). 29 вересня 2023. Процитовано 29 вересня 2023.
  8. Mori, Tomoyuki (7 жовтня 2023). YOASOBI・Ayase、自身の曲作りの»武器"は「メロディーの強度」<EP『THE BOOK 3』インタビュー>. The Television (ja) (яп.). Kadokawa Corporation. Процитовано 7 жовтня 2023.
  9. Pineda, Rafael Antonio (8 березня 2023). Frieren: Beyond Journey's End Anime's Promo Video Reveals Cast, Staff, Fall Premiere. Anime News Network. Архів оригіналу за 8 березня 2023. Процитовано 8 березня 2023.
  10. 種崎敦美&市ノ瀬加那が「葬送のフリーレン」から教わったこと「人生には終わりがある。だから日々を大切に生きていきたい」. Anime! Anime! (яп.). 29 вересня 2023. Процитовано 10 грудня 2023.
  11. Dempsey, Liam (12 жовтня 2023). Frieren: Beyond Journey's End English Dub Reveals Cast and Crew, Release Date. Crunchyroll. Архів оригіналу за 12 жовтня 2023. Процитовано 12 жовтня 2023.
  12. Rodak, Mallorie [@mall0rie] (12 жовтня 2023). ✨I voice Frieren in #FrierenBeyondJourneysEnd!✨ WOW, I am so over the moon about this beautiful series! I LOVE this character and I hope to do her justice. I will be forever grateful to @jadbsaxton and @crunchyroll for thinking of me. Can't WAIT for you all to hear the cast! (Твіт). Процитовано 13 грудня 2023 — через Твіттер.