Фільтр Віна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Принципова схема фільтра Віна

Фільтр Ві́наприлад для фільтрування заряджених частинок у схрещених магнітному та електричному полях. Може застосовуватися як аналізатор енергетичного спектру, монохроматор або мас-спектрометр.

Історія створення[ред. | ред. код]

Створив 1898 року Вільгельм Він для дослідження анодних променів.

Принцип роботи[ред. | ред. код]

У приладі створюються схрещені електричне та магнітне поля, перпендикулярні до потоку заряджених частинок, відповідно, сумарна сила, що діє на частинку, дорівнює нулю за умови, що , де - швидкість частинки. Частинки прискорює різниця потенціалів до енергії , де - заряд частки. Таким чином, тільки частинки що задовольняють співвідношенню не відхиляються в цих полях і успішно проходять через коліматор.

Характеристики[ред. | ред. код]

Роздільність фільтра залежить від розкиду швидкостей частинок (що залежить у свою чергу від початкового розподілу швидкостей частинок), напруженості полів і ширини коліматора. Для досягнення високої роздільності необхідно зменшувати ширину коліматора, збільшувати напруженості полів, а також збільшувати різницю потенціалів для зменшення впливу початкового розподілу швидкостей. На практиці роздільність фільтра Віна зазвичай становить порядку . Зазвичай діапазон вимірюваних мас дорівнює 1-5000 а. о. м. і обмежений переважно напруженостями полів.

Посилання[ред. | ред. код]