Філіппа Гельдернська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Філіппа Гельдернська
фр. Philippe de Gueldre
 
Народження: 9 листопада 1464
Граве, Північний Брабант, Нідерланди
Смерть: 28 лютого 1547[1] (82 роки)
Понт-а-Муссон, Нансі, Мерт і Мозель, Lorrained, Франція
Країна: Франція
Рід: House of Egmondd
Батько: Adolf, Duke of Gueldersd
Мати: Катерина де Бурбон
Шлюб: Рене II (герцог Лотарингії)[2]
Діти: Claude of Lorraine, duke of Guised[2], Антуан[2], Jean, Cardinal of Lorrained[2], Louis, Count of Vaudémontd[2], François de Lorrained[2][3], Charles de Lorrained[3], Nicholas de Lorrained[3], François de Lorrained[3], Isabelle de Lorrained[3], Claude de Lorrained[3], Anne de Lorrained[3] і Catherine de Lorrained[3]

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Філіппа Гельдернська (9 листопада 1464, Граве, Північний Брабант — 28 лютого 1547, Понт-а-Муссон, метрополія Франції) — герцогиня Лотарингії (1485—1508) у шлюбі з Рене II, регентка Лотарингії за відсутності сина.

Життя[ред. | ред. код]

Філіппа народилася в сім'ї Адольфа Егмонта[ru] і Катерини де Бурбон[4][5]. Вона мала брата-близнюка Карла[ru], майбутнього герцога Гельдерна; крім них їхні батьки не мали дітей. Через свою матір вона була двоюрідною сестрою чоловіка могутньої Анни де Боже — П'єра II, герцога де Бурбон[ru], а також французької королеви-матері Луїзи Савойської.

Щоб зміцнити зв'язки між Францією і герцогством Лотарингія, її вирішили видати заміж за Рене II, герцога Лотарингії (1451—1508)[5]. Весілля відбулося в Орлеані 1 вересня 1485 року.

Після смерті чоловіка 1508 року Філіппа спробувала стати регенткою сина Антуана II, який мав 19 років, проте було вирішено, що він досить дорослий для самостійного правління. Однак, коли герцог Антуан поїхав 1509 року воювати в Італію, він призначив свою матір Філіппу регенткою Лотарингії за своєї відсутності. Вона правила мудро.

13 червня 1509 року вона викупила Маєнн у Маргарити де Водемон, герцогині Алансонської.

15 грудня 1519 року вона пішла в монастир кларисок у Понт-а-Муссон, де жила до самої смерті[4]. Філіппа залишалася матріархинею в сім'ї, її часто відвідували родичі, які ставилися до неї з повагою.

Перебуваючи в монастирі Філіппа наказала побудувати чудовий вівтар для конгрегацій; він залишався там до самої її смерті. Померла вона в жіночому монастирі Понт-а-Муссон 28 лютого 1547 року[4]. Філіппа мала дванадцять дітей, десять з яких померли раніше від неї.

Діти[ред. | ред. код]

Генеалогія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]