Гебрізелм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Хебризелм)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гебрізелм
Ἑβρύζελμις
Народивсяневідомо
Помербл. 383 до н. е.
КраїнаОдриське царство
Діяльністьсуверен
Титулцар одрисів
Посадакороль Одриськийd
Термін410—383 роки до н.е.
ПопередникСевт II
НаступникКотіс I
БатькоСевт I?

Гебрізелм (д/н — бл. 383 до н. е.) — володар Одриського царства в 386—383 роках до н. е.

Життєпис

[ред. | ред. код]

За різними відомостями був сином або братом царя Севта I. Після смерті останнього 410 року до н. е. отримав частину Одриського царства, ставши парадинастом (молодшим співцарем) разом з Месадом, визнаючи першість Амадока I. Володіння Гебрізелма розташовувалися вдолині річки Мелас (притоку Гебру).

Про його діяльність замало відомостей. Ймовірно у 400 році до н. е. спілкувався з Ксенофонтом. що повертався на чолі найманців-спартанців з невдалого походу Кира Молодшого з Персії. Ксенофонт називає Гебрізелма Абродзельмом. У 386 році до н. е. очолюваводриське посольство до Афін. На той час першість серед царів одрисів захопив Севт II. Було домовлено про військовий союз між Афінами і Одриським царством. На честь цього одриські царі викарбували монету з головою Горгони Медузи. Ймовірно того ж або наступного року Гебрізелм повалив Севта II, ставши одноосібним володарем Одриського царства.

Гебрізелм дотримувався союзних стосунків з Афінами. Карбував власні монети (4 типи бронзових монет високої якості)) в Кіпсалі (сучасна Іпсала, біля Едірне, Туреччина). Також була відновлена ​​влада одрисів над фракийськими племенами на південь і захід від Гебру. Втім у 383 році до н. е. царя було вбито Котісом, сином Севта II, який став новим царем.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Κωνσταντίνος Κουρτίδης: Ιστορία της Θράκης από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 54 μ.χ., Τυπογραφείο Αλευρόπουλου, Εν Αθήναις 1932