Гебрізелм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Хебризелм)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гебрізелм
Ἑβρύζελμις
Народився невідомо
Помер бл. 383 до н. е.
Країна Одриське царство
Діяльність суверен
Титул цар одрисів
Посада король Одриськийd
Термін 410—383 роки до н.е.
Попередник Севт II
Наступник Котіс I
Батько Севт I?

Гебрізелм (д/н — бл. 383 до н. е.) — володар Одриського царства в 386—383 роках до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

За різними відомостями був сином або братом царя Севта I. Після смерті останнього 410 року до н. е. отримав частину Одриського царства, ставши парадинастом (молодшим співцарем) разом з Месадом, визнаючи першість Амадока I. Володіння Гебрізелма розташовувалися вдолині річки Мелас (притоку Гебру).

Про його діяльність замало відомостей. Ймовірно у 400 році до н. е. спілкувався з Ксенофонтом. що повертався на чолі найманців-спартанців з невдалого походу Кира Молодшого з Персії. Ксенофонт називає Гебрізелма Абродзельмом. У 386 році до н. е. очолюваводриське посольство до Афін. На той час першість серед царів одрисів захопив Севт II. Було домовлено про військовий союз між Афінами і Одриським царством. На честь цього одриські царі викарбували монету з головою Горгони Медузи. Ймовірно того ж або наступного року Гебрізелм повалив Севта II, ставши одноосібним володарем Одриського царства.

Гебрізелм дотримувався союзних стосунків з Афінами. Карбував власні монети (4 типи бронзових монет високої якості)) в Кіпсалі (сучасна Іпсала, біля Едірне, Туреччина). Також була відновлена ​​влада одрисів над фракийськими племенами на південь і захід від Гебру. Втім у 383 році до н. е. царя було вбито Котісом, сином Севта II, який став новим царем.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Κωνσταντίνος Κουρτίδης: Ιστορία της Θράκης από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 54 μ.χ., Τυπογραφείο Αλευρόπουλου, Εν Αθήναις 1932