Хен Чхоль Хє

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хен Чхоль Хє
кор. 현철해
Прапор
Прапор
Заступник директора Головного політичного управління КНДР
1986 — 1995
 
Народження: 13 серпня 1934
провінція Цзилінь японської маріонеткової держави Маньчжоу-Го.
Смерть: 19 травня 2022 (87 років)
Пхеньян , КНДР
Причина смерті: поліорганна недостатность
Поховання: Меморіальний цвинтар революціонерів КНДР
Національність: Кореєць
Країна: КНДР
Освіта: Mangyongdae Revolutionary Schoold і Університет імені Кім Ір Сена
Партія: ТПК
 
Військова служба
Звання: Маршал КНА
Битви: Корейська війна

Хен Чхоль Хє (13 серпня 1934 р. — 19 травня 2022 р.)[1] був північнокорейським військовим офіцером і політиком, який був тісно пов'язаний із правлячою родиною Кімів. Він служив охоронцем Кім Ір Сена під час Корейської війни і підпорядковувався безпосередньо Кім Чен Іру як заступник директора Головного політичного управління. У 2016 році йому було надано звання маршала Корейської народної армії — вищого звання в армії.

Біографія[ред. | ред. код]

Хен народився 13 серпня 1934 року в Яньцзі провінції Цзилінь японської маріонеткової держави Маньчжоу-Го.

Під час Корейської війни Хен служив охоронцем Кім Ір Сена, і ця роль дала йому «місце у революційній історії Північної Кореї». Він був директором Головного управління тилу Корейської народної армії з 1986 по 1995 рік, а потім був призначений заступником директора Головного політичного управління, став одним із найвищих членів північнокорейського військового та політичного керівництва. Він був описаний як «безпосередня близькість» від Кім Чен Іра і підпорядкований безпосередньо йому. Висловлювалося припущення, що після смерті Кім Чен Іра він міг взяти участь у військовій раді, що керує країною. Він був членом ЦК ТПК з 1991 року до своєї смерті.

У квітні 2012 року він отримав важливі підвищення на посаді віце-маршала, члена Політбюро та Центральної військової комісії Трудової партії Кореї, першого заступника міністра Народних збройних сил та директора Головного управління тилу армії.

У травні 2013 року на посаді першого віце-міністра оборони його змінив його попередник на посаді директора з логістики Джон Чан Бок.

15 квітня 2016 року Хен Чхоль Хє став п'ятою людиною,[2] яка отримала звання маршала Корейської народної армії[3] в одному з перших двох підвищень офіцерів дійсної військової служби за 21 рік.

Смерть[ред. | ред. код]

19 травня 2022 року Хен помер від поліорганної недостатності у віці 87 років. Похорон відбувся в Будинку культури КНДР 25 квітня. Кім Чен Ин особисто ніс його труну і засипавши землею його могилу на Меморіальному цвинтарі революціонерів КНДР.[4]

Нагороди[ред. | ред. код]

Під час його похорону було виставлено рамку з нагородами та почестями, на якій були показані всі отримані ним нагороди.[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 북한정보포털 | 북한테마. nkinfo.unikorea.go.kr. Процитовано 9 жовтня 2023.
  2. Hotham, Oliver (27 березня 2020). Why Kim Jong Un likely won't be appointing any new Vice-Marshals any time soon | NK News. NK News — North Korea News (амер.). Процитовано 9 жовтня 2023.
  3. Gen. Hyon Chol Hae | North Korea Leadership Watch. www.nkleadershipwatch.org. Процитовано 9 жовтня 2023.
  4. Kim, other N. Koreans attend large funeral amid COVID worry. AP News (англ.). 23 травня 2022. Процитовано 9 жовтня 2023.
  5. [KCTV]State Funeral of Marshal of the Korean People's Army Hyon Chol Hae (uk-UA) , процитовано 9 жовтня 2023