Хоменко Олександр Анатолійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хоменко Олександр Анатолійович
Творча зустріч з Олександром Хоменком в Національному музеї літератури України, лютий 2023
Народився 7 червня 1968(1968-06-07) (55 років)
Гостомель, Ірпінська міська рада, Київська область, Українська РСР, СРСР
Країна  Україна
Діяльність поет, есеїст, історик, музейник, військовослужбовець
Alma mater КНУ імені Тараса Шевченка
Науковий ступінь кандидат історичних наук
У шлюбі з Позняк Наталія Вікторівна

Олександр Анатолійович Хоменко (нар. 7 червня 1968 в селі Мостище, нині частина смт Гостомель Бучанського району Київської області) — український поет і есеїст, історик, музейник і військовослужбовець, кандидат історичних наук (з 2016)[1], автор низки монографій, чотирьох збірок поезії та збірки есеїв.

До життєпису[ред. | ред. код]

Народився в селі Мостище, нині у складі селища Гостомель Київської області.

Вступив до Київського політехнічного інституту, рік провчився там, далі два роки відслужив у армії (1986-1988). Після повернення забрав документи і вступив до Київського державного університету імені Тараса Шевченка, факультет українська філологія. Спочатку — заочно (працював вантажником на заводі об'єднання Корольова), а в 1991 перевівся на третій курс денного відділення. Закінчив у 1994 із червоним дипломом і одразу ж вступив до аспірантури.

Працював на різних наукових посадах у Науково-дослідному інституті українознавства від моменту його створення, був завідувачем відділу української літератури.[2]

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року завідував сектором «Музей української революції 1917—1921 років» у Національному музеї історії України.

27 лютого 2022-го вступив до лав оболонської територіальної оборони. Після деокупації Київщини з квітня — стрілець батальйону «Свобода» 4-ї бригади швидкого реагування Національної гвардії України. Брав участь в обороні околиць Сіверськодонецька, Зайцевого, Бахмута.

Одружений з поеткою, журналісткою і перекладачкою Наталією Позняк, мають доньок – студентку Українського католицького університету Олесю, 17 років, старшокласницю і пластунку Ярину, 15 років, та 7-річну Тетяну (станом на квітень 2023).

Наукова праця[ред. | ред. код]

Є автором монографій:

  • «Національне письменство як художнє українознавство: ідеї, постаті, естетичні практики» (2008),
  • «Національна художня словесність у системі українознавства IX–XVIII століть» (2013),
  • «Українознавчий розмисел над словесно-культурною текстуальністю як чинник формування спільної ідентичності українців у першій третині ХІХ століття» (2022).

Автор багатьох розділів у колективних монографіях, понад сімдесяти наукових статей із проблематики розвитку українського письменства та історії України доби Української революції.

Письменницька творчість[ред. | ред. код]

Поетичні збірки:

  • «Вояцькі спільноти» (2005),
  • «Силою змія» (2008),
  • «Таріль коло раю» (2022),[3]
  • «У домі сухого серця» (2023).

Книги есеїв:

  • «Українські вісники» (у співавторстві з Наталією Позняк) (2008),
  • «Есеї республіканської осени» (2011).

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Ще в 1988 році долучився до засідань Українського культурологічного клубу, був знайомий з багатьма дисидентами. Брав участь в акціях «Україна без Кучми», Помаранчевій революції та Революції Гідності.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Хоменко Олександр Анатолійович. Науковці України. Процитовано 3 липня 2023.
  2. Світлана Маховська (31 березня 2023). Позивний «Історик»: фронтовий досвід науковця і поета. Україна Модерна. Процитовано 3 липня 2023.
  3. У видавництві «Джура» вийшла книжка Олександра Хоменка «Таріль коло раю». Літературна газета. 7 червня 2022. Процитовано 3 липня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]