Хрест «За військові заслуги» (Брауншвейг)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хрест «За військові заслуги» (Брауншвейг)
Тип нагорода
Нагородження
Засновано: 23 жовтня 1914
Нагороджені:
Черговість
Хрести «За військові заслуги» 2-го (аверс і реверс) і 1-го класу.

Хрест «За військові заслуги» (нім. Kriegsverdienstkreuz), відомий також як Хрест Ернста Августа (нім. Ernst-Augustkreuz) — німецька військова нагорода часів Першої світової війни.

Історія[ред. | ред. код]

Хрест був заснований 23 жовтня 1914 року герцогом Брауншвейга Ернстом Августом для нагородження за заслуги на війні незалежно від звання.

23 жовтня 1914 року був заснований хрест для комбатантів, 17 листопада 1915 року був заснований хрест для некомбатантів.

20 березня 1918 був заснований хрест 1 класу у вигляді нагрудної брошки. Таким чином спочатку заснований хрест став хрестом 2-го класу. Таким чином це зрівняло нагороду з іншими хрестами Першої світової війни, такими як прусський Залізний хрест.

Опис[ред. | ред. код]

Знак — хрест із бронзи, в центрі якого знаходиться монограма у вигляді літер ЕА (Ernst August). На верхньому кінці хреста — зображення герцогською корони, на нижньому — дата «1914». На бічних кінцях хреста — зображення дубових гілок. На зворотному боці хреста — напис «FÜR VERDIENST IM KRIEGE» («За заслуги на війні»), розташована на верхньому, бічних і нижньому кінцях хреста відповідно.

Хрест 1-го класу носився на лівій стороні грудей без стрічки, хрест 2-го класу — на стрічці на лівій стороні грудей: синя стрічка з жовтими смужками для комбатантів і жовта стрічка з синіми смужками для некомбатантів.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Roger Reckewell, Jens Fischer Orden, Ehren- und Abzeichen des Herzogtums Braunschweig-Lüneburg von 1809 bis 1918. — Städtisches Museum Braunschweig, Braunschweig 1987 (Arbeitsberichte, Veröffentlichungen aus dem Städtischen Museum Braunschweig 54). — ISSN 0934-6147. (нім.)