Центральний щит

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Центральний щит
Деталі

Центральний щит у Геральдиці - щит посеред герба, що розміщений на більшому щиті. Позначається як менший геральдичний щит, якщо він містить ще менший, так званий серцевий щит. Його не називають середнім щитом, оскільки він знаходиться в середньому (центральному), якщо дивитись двовимірно, а між двома формами щита, одним більшим і одним меншим, якщо дивитись тривимірно.

Це збагачення герба введено з другої половини XV-го століття. Щити були створені шляхом злиття кількох гербів в одному щиті. Середня площина розташована в центрі головної площини, на ній зображений центральний щит, знову центрований запущений серцевий щит, як правило, найелегантніший герб, що походить із родових гербів, або національний герб країни-батьківщини чи правлячої династії. Отже, середній щит є середнім і, отже, трохи більше серцевого щита. Якщо всередині щита є щит, який явно перевищує серцевий, хоча на ньому не розміщений серцевий щит, його зазвичай також називають центральним щитом.

Середній щит не слід плутати із негеральдичною фігурою щитком. Оскільки щити повинні бути поодинокими, для проведення спеціальних гербів підходять лише середні щити та серцевы щити.

Приклади[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Gert Oswald: Lexikon Heraldik. Bibliographisches Institut Leipzig, 1984.

Вебпосилання[ред. | ред. код]

  • Bernhard Peter: Schild im Schild