Костел Божої Матері Неустанної Помочі та святої Марії Магдалини (Познань)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фасад костелу
Органи
Склепіння церкви Божої Матері Неустанної Помочі та Святої Марії Магдалини.

Церква Божої Матері Неустанної Помочі та св. Марії Магдалини у Познані (пол. Kolegiata Matki Boskiej Nieustającej Pomocy i św. Marii Magdaleny w Poznaniu) — культова споруда, один з головних римо-католицьких храмів Познані. Має статус малої базиліки, фарного та колегіального храму під патронатом св. мученика Станіслава Щепановського.

Опис[ред. | ред. код]

Будівництво храму розпочали 1651 року, проте через шведську окупацію воно тривало до початку XVIII століття. Ще недобудований храм 1705 року освятив єпископ Геронім Вежбовський. Головний вівтар і портал були збудовані за проєктом Помпео Феррарі в 1727—1732 роках. 1798 року після знищення костелу св. Магдалени храм отримав статус фарного костелу.

У другій половині XIX століття були пошкоджені окремі входи бічних нефів і в 1913—1915 роки були відремонтовані під керівництвом Маріана Анджеєвського, фрески відновив Ентоні Процайлович. У часи німецької окупації у 1939 році храм розграбували, а інтер'єр став складом. Він був відновлений в 1948—1950 роках. Реставраційні роботи проводили також з 1990 року.

У храмі встановлено орган роботи Фрідріха Ладегаста[en], введений в експлуатацію 26 липня 1876 року, ремонтувався після Першої та Другої світових війн, а також у 2000—2001 роках. Орган має 43 регістри, 3 мануали і педалі. Щосуботи о 12:15 у храмі відбуваються концерти органної музики.

Картинка.

Джерела і посилання[ред. | ред. код]