Церква Казанської ікони Божої Матері (Ізюм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Церква Казанської ікони Божої Матері

Основна юрисдикція  Україна

Церква Казанської (Піщанської) ікони Божої Матері — православний храм у місті Ізюм Харківської області. Розташований на вулиці Криничній.

Дерев'яна церква збудована у 2014 році та присвячена Піщанській іконі Божої Матері — чудотворній іконі Богородиці, що явилась в 1754 році в селі Піски Харківської губернії святителю Іоасафу єпископу Бєлгородському[1].

У 2022 році під час повномасштабного вторгнення російської армії в Україну храм зазнав пошкоджень.

Архітектура[ред. | ред. код]

Тричастинна п'ятибанна дерев'яна церква в ім'я Казанської ікони Божої Матері з двоярусною дзвіницею над бабинцем та п'ятигранною апсидою знаходиться на березі невеликого ставу. Будівля церкви зі зрубними рисами, з синьою (в колір неба) металевою покрівлею, має золочені главки, триярусний центральний обсяг, шатрові з заломом покрівлі бань, виточені дашки з різьбленими балясинами, трикутні щипці, високі хрести на кулеподібній підставі. Масивна будівля вписана в навколишній пейзаж[2].

Історія[ред. | ред. код]

Чудотворна Піщанська ікона Божої Матері явилась в 1754 році в селі Піски Харківської губернії святителю Іоасафу єпископу Бєлгородському. З приходом радянської влади образ був вивезений емігрантами повернувся в Україну в перші роки незалежності[2].

У 2014 році в Ізюмі поряд зі храмовим джерелом за кошт православної церкви, парафіян і паломників споруджена дерев'яна церква на честь Піщанської ікони.

5 жовтня 2014 року очільник УПЦ МП Онуфрій здійснив освячення храму на честь Піщанської ікони Божої Матері. 1 квітня 2015 року пройшло чергове засідання Священного Синоду УПЦ МП, на якому розглянуто і затверджено рапорт архієпископа Ізюмського і Куп'янського Єлисея про утворення в місті Ізюмі чоловічого монастиря Піщанської ікони Божої Матері.

Настоятелем чоловічого монастиря на честь Піщанської ікони Божої Матері затверджено архієпископа Ізюмського і Куп'янського Єлисея[3].

У квітні 2022 року стало відомо, що Церква Піщанської ікони Божої Матері постраждала під час повномасштабного вторгнення російської армії на територію України. Зокрема, внаслідок обстрілу постраждали фасади та вікна храму[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Піщанська чудотворна ікона Божої Матері. Изюмская епархия - Официальный сайт (uk-UA) . 15 лютого 2017. Процитовано 28 квітня 2022.
  2. а б Церква Казанської (Піщанської) ікони Божої Матері в Ізюмі. zabytki.in.ua. Процитовано 28 квітня 2022.
  3. Чоловічий монастир на честь Піщанської ікони Божої Матері, м. Ізюм. Изюмская епархия - Официальный сайт (uk-UA) . 14 лютого 2017. Процитовано 28 квітня 2022.
  4. РФ зруйнувала на Харківщині 54 культурні пам'ятки. Лозова.City (укр.). Процитовано 28 квітня 2022.