Церква Преображення Господнього (Війтівці)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Преображення Господнього (Війтівці)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Війтівці
Конфесія УГКЦ
Будівництво 2005

CMNS: Церква Преображення Господнього у Вікісховищі

Церква Преображення Господнього у Війтівцях — парафія і храм греко-католицької громади Хмельницького деканату Кам'янець-Подільської єпархії Української греко-католицької церкви в смт Війтівці Хмельницької области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

З благословення єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівської єпархії Василія Семенюка та на прохання жителя села Василя Печенюка і понад десяти місцевих сімей, у 2004 році було засновано греко-католицьку громаду в смт Війтівці. Під його керівництвом о. Володимира Козака відбулося будівництво храму і становлення парафії.

З великими перешкодами та нерозумінням з боку православних УПЦ МП розпочали вироблення документації на земельну ділянку під будівництво храму. 1 липня 2005 року хрест та наріжний камінь освятив єпископ-помічник Василій Семенюк у співслужінні з о. д-ра Михайла Пастуха з Тернопільської семінарії та о. Василя Демчишина з Чемерівців. З допомогою меценатів української діаспори розпочалася будова храму Преображення Господнього. Завдяки їхнім коштам за дуже короткий час церкву збудували. Роботи проводила бригада Ярослава Чорнія з Бучаччини під керівництвом диякона Євгена Зарудного. Штукатурні роботи виконала бригада Івана Вацлавського із м. Бучач.

4 грудня 2005 року освячення новозбудованого храму здійснив єпископ Василій Семенюк. На освяченні було багато священників, серед них — о. декан Іван Данкевич з м. Хмельницький, економ єпархії о. Володимир Фірман, який багато допоміг у будівництві і пожертвував центральний світильник.

У 2011 році за участі парафіян із м. Хмельницький засновано спільноту «Матері в молитві».

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Володимир Козак (2004 — лютий 2012),
  • о. Володимир Пилипчук (з 1 лютого 2012).

Джерела[ред. | ред. код]