Церква святого Димитрія на Замку (Сянік)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Димитрія на Замчу (Сянік)
49°33′43″ пн. ш. 22°12′33″ сх. д. / 49.5620361° пн. ш. 22.2091861° сх. д. / 49.5620361; 22.2091861
Тип споруди православний храм
Розташування  Республіка ПольщаСянік
Початок будівництва ~ 1250 р.
Зруйновано ~ 1550 р.
Належність православ'я
Церква святого Димитрія на Замку (Сянік). Карта розташування: Польща
Церква святого Димитрія на Замку (Сянік)
Церква святого Димитрія на Замку (Сянік) (Польща)
Мапа

Церква святого Димитрія на Сяноцькому замку - православний храм, що розташовувався посеред замку міста Сянік. Виник, ймовірно у середині ХІІІ століття[1], зруйнований у середині XVI століття. Одна із найдавніших будівель міста. Храм був частиною нового дитинця, що виник у ХІІІ столітті після монголо-татарського нашестя, та занепаду старого центру на пагорбі Городище. У першій половині XIV століття був частиною княжої резиденції що виникла тут за правління князя Юрія ІІ.

Хронологічні відомості[ред. | ред. код]

Церква виникла близько 1250 року[1] в час коли, після знищення монголо-татарськими військами давнього Сяніка місто продовжило свій розвитку на іншому місці на 4,5 кілометри південніше давнього гόрода. У період правління останнього руського князя Юрія ІІ, коли Сянік став його тимчасовою резиденцією[2], храм міг використовуватись як її частина.

Після загарбання Галицької Русі польським королем Казимиром ІІІ, монастир, що існував при церкві Димитрія був ліквідований, а в його приміщеннях розміщено прибулих францисканських монахів.[3] Згадана у документах під 1435 році.[3]

Коло 1550 року споруда була зруйнована[1] у ході перебудов, котрі в цей час здійснювались у замку. Оскільки тоді було добудовано корпус, який примикав до південного торця палат, можна припустити, що саме в цьому місці розташовувалась будівля храму.

В ході археологічних досліджень, які проводились у 2005 році було відкрито прицерковний цвинтар.

Примітки[ред. | ред. код]