Цеціна Децій Фауст Альбін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цеціна Децій Фауст Альбін
Народився невідомо
Рим
Помер бл. 410
Рим
Громадянство Римська імперія
Діяльність політик
Посада міський префект Риму
Термін 402 рік
Попередник Флавій Макробій Лонгіан
Наступник Постумій Лампадіон
Конфесія поганство
Рід Цейонії
Батько Публій Цейоній Цеціна Альбін
Діти Цецина Децій Агінацій Альбін

Цеціна Децій Фауст Альбін (*Caecina Decius Faustus Albinus, д/н — бл. 410) — політичний діяч часів Західної Римської імперії. Деякі дослідники плутають з Цецинієм Децієм Альбіном.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Цейоніїв. Син Публія Цейонія Цеціни Альбіна, консуляра Нумідії у 364—367 роках, та Деції. Здобув гарну освіту. Незважаючи на вплив матері, залишився поганином.

Можливо розпочав кар'єру військовим нотаріусом. Потім обіймав посаду коміта. У 388 році призначено консуляром (намісником) провінції Нумідія Костянтинська. На цій посаді перебував до 392 року.

У 397—398 роках як коректор керував областю Кампанія. У 398 році стає квестором священного палацу. У 400—401 роках був магістром офіцій. Товаришував з Квінтом Аврелієм Сіммахом та Мавром Сервієм Гоноратом.

У 402 році призначається міським префектом Рима. Цього року імператор Гонорій переніс свою столицю до Равенни. З огляду на це кількість обов'язків Деція Альбіна розширилася.

Остання згадка відноситься до 406 року. Ймовірно помер до захоплення остготами Риму або під час його пограбування у 410 році.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Агінація

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • «Caecina Decius Albinus iunior 10», PLRE I, pp. 35-36.
  • Lawrence Richardson, Jr., A New Topographical Dictionary of Ancient Rome, JHU Press, 1992, ISBN 9780801843006, p. 122.