Цокалка золотиста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цокалка золотиста

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Медолюбові (Meliphagidae)
Рід: Цокалка (Epthianura)
Вид: Цокалка золотиста
Epthianura aurifrons
Gould, 1838
Посилання
Вікісховище: Epthianura aurifrons
Віківиди: Epthianura aurifrons
ITIS: 559934
МСОП: 22704478
NCBI: 266352

Цокалка золотиста[2] (Epthianura aurifrons) — вид горобцеподібних птахів родини медолюбових (Meliphagidae). Ендемік Австралії.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Поширений, в основному, у внутрішніх посушливих і напівпосушливих районах з деякими спостереженнями в північних тропіках, і дуже рідко вони досягають прибережних районів Південної та Західної Австралії. Здебільшого трапляється в сухих, низинних, солоних середовищах, які рідко затоплюються, наприклад, на рівнинах з рідкісною рослинністю, солончаках, солоних озерах або глинистих відкладеннях.

Опис[ред. | ред. код]

Дрібний птах завдовжки 10–12 см, вагою 10–12 г. Це невеликий наземний співочий птах із відносно довгими, широкими та округлими крилами та коротким квадратним хвостом. Тіло з довгими тонкими ногами, коротким тонким прямим дзьобом і язиком із щіткою. Забарвлення самців переважно насиченого, теплого кадмієво-жовтого кольору з помаранчевим відтінком, і цей колір найсильніший на маківці та грудях. Горло самців чорне, їхній круп золотисто-помаранчевого кольору з хвостом, кінчик якого з тонкою білою смужкою. Самиці мають плями сіро-коричневого кольору, нижня частина м'якого коричнево-жовтого кольору.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Раціон складається з дрібних комах (мурах, бджіл, ос, жуків, гусениць і коників) і павуків, які живуть на землі або в чагарниках. Іноді поїдає насіння. Коли вода доступна, годування відбуватиметься вздовж кромки води, хоча повідомляється, що вони рідко п'ють воду.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Epthianura aurifrons: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 6 вересня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.