Черговий по переїзду

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Черговий по переїзду зустрічає електропоїзд

Черговий по переїзду — це працівник залізниці який забезпечує безпечний рух поїздів і автотранспорту через залізничний переїзд.

Завдання та обов’язки[ред. | ред. код]

Забезпечує безпечний та безперебійний рух поїздів та транспортних засобів на переїзді. Організує та регулює відповідно до встановленого порядку рух через переїзд великовантажних, тихохідних, особливо важких та довгомірних транспортних одиниць, машин і механізмів, прогін худоби. Забезпечує контроль за справною роботою переїзної або загороджувальної сигналізації та автоматизації, автоматичних шлагбаумів або електрошлагбаумів, пристроїв для закривання та відкривання шлагбаумів, прожекторних установок, електроосвітлення, радіо- та телефонного зв’язку.

Виправляє несправності у роботі обладнання переїзду, які можуть бути усунені силами чергового (або чергових) по переїзду. Організує безпечний рух поїздів і транспортних засобів у разі несправного стану автоматичної сигналізації, приладів керування автоматичними шлагбаумами під час порушення енергопостачання при аварійному стані і проведенні робіт з технічного обслуговування та регулювання пристроїв автоматики та сигналізації.

Огороджує переїзд і подає встановлені сигнали. Наглядає за станом поїздів, що проходять, вживає заходів для зупинки поїзда у випадках виявлення несправностей у рухомому складі та порушень у навантаженні вантажів, що загрожують безпеці руху. Забезпечує, утримує пристрої переїзду, залізничної колії і всю площу переїзду та під’їздів до нього у межах шлагбауму в справності та чистоті.

Повинен знати[ред. | ред. код]

  • будову переїзду та правила його обслуговування;
  • принципи дії обладнання, встановленого на переїзді, виявлення несправностей в його роботі та їх усунення;
  • порядок регулювання руху транспортних засобів по переїзду; інструкцію з забезпечення безпеки руху поїздів під час проведення шляхових робіт;
  • інструкцію з будови та обслуговування переїздів;
  • місцеву інструкцію з обслуговування переїзду;
  • місцеву інструкцію про порядок користування пристроями автоматики на переїзді;
  • типову інструкцію з охорони праці та виробничої санітарії для чергових по переїзду, правила дорожнього руху по залізничному переїзду.

2-й розряд

- у разі обслуговування переїздів, розташованих на схрещеннях: залізниць з інтенсивністю руху до 16 поїздів за добу, а також станційних та під’їзних колій з автомобільними шляхами з інтенсивністю руху до 7000 автомобілів за добу; залізниць з інтенсивністю руху 17-100 поїздів за добу з автомобільними шляхами з інтенсивністю руху до 3000 автомобілів за добу; залізниць з інтенсивністю руху 101-200 поїздів за добу з автомобільними шляхами з інтенсивністю руху до 1000 автомобілів за добу; залізниць з інтенсивністю руху більше 100 поїздів за добу з автомобільними шляхами з інтенсивністю руху до 200 автомобілів за добу.

Кваліфікаційні вимоги. Базова або неповна базова загальна середня освіта. Одержання професії безпосередньо на виробництві. Без вимог до стажу роботи.

3-й розряд

- у разі обслуговування переїздів, розташованих на схрещеннях: залізниць з інтенсивністю руху до 16 поїздів за добу, а також станційних і під’їзних колій з автомобільними шляхами з інтенсивністю руху більше 7000 автомобілів за добу; залізниць з інтенсивністю руху 17-100 поїздів за добу з автомобільними шляхами з інтенсивністю руху 3001-7000 автомобілів за добу; залізниць з інтенсивністю руху понад 100 поїздів за добу з автомобільними шляхами з інтенсивністю руху 1001-3000 автомобілів за добу; залізниць з інтенсивністю руху понад 200 поїздів за добу з автомобільними шляхами з інтенсивністю руху 201-1000 автомобілів за добу.

Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова загальна середня освіта. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або одержання професії безпосередньо на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією чергового по переїзду 2 розряду не менше 1 року.

4-й розряд

- у разі обслуговування переїздів, розташованих на схрещеннях: залізниць з інтенсивністю руху понад 16 поїздів за добу з автомобільними шляхами понад 7000 автомобілів за добу; залізниць з інтенсивністю руху понад 100 поїздів за добу з автомобільними шляхами з інтенсивністю руху понад 3000 автомобілів за добу.

Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова загальна середня освіта. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією чергового по переїзду 3 розряду не менше 1 року.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Черговий по переїзду/ [Архівовано 15 лютого 2022 у Wayback Machine.] www.jobs.ua. 21.11.2012.