Четверте крило

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Четверте крило»
Обкладинка українського видання (2023)
Автор Ребекка Яррос
Назва мовою оригіналу Fourth Wing
Мова англійська
Серія Емпіреї
Жанр Фентезі, Романтичний роман, Любовне фентезі
Укр. видавництво КСД
Видавництво Red Tower Books (Entangled Publishing)
Видано 5 квітня 2023
Перекладач(і) Богдан Горват, Олексій Манько
Сторінок 528
ISBN 978-617-15-0497-4 (укр.)
Наступний твір Залізне полум'я

«Четверте крило» — фентезійний роман в стилі «нова художня література для дорослих[en]»[1] американської письменниці Ребекки Яррос, виданий у 2023 році. Це перша книга серії Емпіреї. Опублікований 2 травня 2023 року, роман став популярним в BookTok[en] (читацькій спільноті TikTok), завдяки чому він посів перше місце в списку бестселерів The New York Times.

Передісторія[ред. | ред. код]

Книга є першою частиною серії Емпіреї. Це перша книга, опублікована видавництвом Red Tower Books, яке є підрозділом видавництва Entangled Publishing[2]. Наступний роман в серії, Залізне полум'я, вийшов у листопаді 2023 року[3].

Головна героїня роману Вайолет демонструє багато переживань і симптомів, притаманних синдрому Елерса-Данлоса, включаючи біль у суглобах і гіпермобільність, а також посивіння волосся[4]. Цей стан явно не згадується в романі, але Яррос підтвердила, що Вайолет безсумнівно має цей синдром[1]. Яррос сама має цей синдром і використовує книгу, щоб поширити про нього більше інформації[5].

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія роману розгортається у Військовому коледжі Басгіат у вигаданій країні Наварра та розповідає про двадцятирічну Вайолет Сорренгейл. Присвятивши все своє життя щоб стати писарем — членом коледжу, відповідальною за документування історії — вона сподівається вступити до шкільного Квадранту Писарів. Однак її мати, генерал і командир коледжу, змушує її замість цього приєднатися до смертоносного Квадранту Вершників, незважаючи на тендітне тіло Вайолет.

Увійшовши до «Четвертого крила» Квадранту Вершників, Вайолет має пережити низку дедалі небезпечніших випробувань, включаючи формування товариських стосунків з драконом та становлення воїном на передовій війни, що триває в Наваррі. Роль її матері та маленька статура роблять Вайолет мішенню, зокрема для Джека Барлоу — однокурсника-садиста, який має намір відсіяти всіх вершників, яких він вважає слабкими, — і Зейдена Райорсона, третьокурсника, лідера Четвертого крила, чий покійний батько очолив повстання проти Наварри і був убитий матір'ю Віолет.

Персонажі[ред. | ред. код]

  • Вайолет Сорренгейл: головна героїня, від чиєї особи йдеться розповідь. Менша за інших вершників і фізично слабша, вона приєднується до Квадранту Вершників лише на вимогу своєї матері, генерала Ліліт Сорренгейл. Її призначили до Четвертого крила.
  • Зейден Райорсон: лідер Четвертого крила, який через зв'язок із Сґейл має здатність командувати тінями. Він є сином Фена Райорсона, лідера повстанців, якого вбила мати Вайолет.
  • Дейн Етос : найкращий друг дитинства Вайолет і син полковника Етоса. Вершник-другокурсник; він є лідером загону в Четвертому крилі. Завдяки зв'язку з Кет він може читати спогади, торкнувшись іншої людини.
  • Ріаннон Матіас: першокурсниця Квадранту Вершників, призначена до Четвертого крила. Вона стає найкращою подругою Вайолет.
  • Рідок Гамлін: першокурсник Квадранту вершників, призначений до Четвертого крила. Він стає хорошим другом Вайолет і Ріаннон.
  • Джек Барлоу: жорстокий Вершник-першокурсник, призначений до Першого крила, який ставить своїм завданням убити Вайолет.
  • Міра Сорренгейл: старша сестра Вайолет і випускниця Військового коледжу Басгіат. Вона рішуче виступає проти рішення своєї матері змусити Вайолет приєднатися до Квадранту Вершників.
  • Ліам Майрі: Вершник-першокурсник, який виріс із Зейденом після того, як їхніх батьків було вбито за участь в повстанні.

Сприйняття[ред. | ред. код]

Роман був сприйнятий критиками переважно позитивно. Publishers Weekly[en] відзначив книгу рецензією із зірочкою[en], вихваляючи її світобудову, персонажів і «сексуальну темну академічну естетику»[6]. Алана Джолі Ебботт у рецензії в журналі Paste[en] високо оцінила використання знайомих прийомів і порівняла романт з фентезійними серіалами, такими як Blood Trials Н. Е. Девенпорта та Двір шипів та троянд Сари Дж. Маас[2].

Четверте крило стало вірусним явищем на BookTok[en], де хештеги «#FourthWing» і «#RebeccaYarros» мають разом понад мільярд переглядів. Його популярність привела до того, що він піднявся на перше місце в списку бестселерів Amazon, а також на перше місце в списку бестселерів The New York Times, де він залишався 18 тижнів[1][7]. Вважається, що це допомогло популяризувати жанр «Romantasy», який поєднує в собі елементи жанрів романтики та фентезі[8].

Кімберлі Терасакі з «Мері Сью» написала про феномен, при якому фани зображують Зейдена (на кого спрямований основний любовний інтерес головної героїні) світлошкірим у фан-артах, незважаючи на те, що в книзі він описаний як кольорова людина. Яррос також прокоментувала це явище, заявивши, що цей персонаж не має бути білим[9].

Продовження, «Залізне полум'я», було випущено 7 листопада 2023 року[7][10].

Випуск третьої книги «Оніксовий шторм» запланований на 21 січня 2025 року[11].

Адаптація[ред. | ред. код]

У жовтні 2023 року тижневик Вараєті повідомив, що Amazon MGM Studios працює над екранізацією роману. Також стало відомо, що Amazon і Outlier Society придбали права на всі книги серії, а також про те, що Ребекка Яррос і Ліз Пеллет'є будуть виконавчими продюсерами серіалу[12].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Cappadona, Bryanna (23 червня 2023). Exclusive: Rebecca Yarros tells all about the next 'Fourth Wing' book — and the 3 more in store. Today.com (англ.).
  2. а б Making the Familiar New In Rebecca Yarros's Fourth Wing. Paste Magazine (амер.). Процитовано 20 липня 2023.
  3. Grindell, Samantha (26 травня 2023). I read the TikTok-viral fantasy novel 'Fourth Wing' and it lived up to the hype. Business Insider India (англ.).
  4. Berrow, Sally (13 червня 2023). Review: Fourth Wing by Rebecca Yarros. Grimdark Magazine (англ.).
  5. What Condition Does Violet Have in Fourth Wing? Rebecca Yarros Reveals Answer. Health (англ.). Процитовано 29 листопада 2023.
  6. Fourth Wing by Rebecca Yarros. Publishers Weekly (англ.). Процитовано 20 липня 2023.
  7. а б Maas, Jennifer (11 вересня 2023). From #BookTok to IRL: 'Fourth Wing,' 'True Blood' Authors Discuss Sold-Out Reader Convention and the Need for In-Person Connection. Variety (амер.). Процитовано 11 жовтня 2023.
  8. How Rebecca Yarros’ Novels Became a Romantasy Booktok Phenomenon. Time (англ.). 8 листопада 2023. Процитовано 21 листопада 2023.
  9. Terasaki, Kimberly (14 червня 2023). Author of the Hottest Book of the Year Baffled by Whitewashed Fan Art. The Mary Sue (англ.).
  10. 'Fourth Wing': The fantasy epic we didn't know we needed. The Signal (амер.). Процитовано 11 жовтня 2023.
  11. Book 3 release date, Empyrean Series by Rebecca Yarros. Empyrean Riders (амер.). 24 листопада 2023. Процитовано 29 квітня 2024.
  12. Maas, Jennifer (30 жовтня 2023). 'Fourth Wing' TV Show in the Works at Amazon, Rights Secured for Rebecca Yarros' Sequel 'Iron Flame'. Variety (амер.). Процитовано 31 жовтня 2023.