Чехословацька гуситська церква в Підкарпатській Русі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чехословацька гуситська церква в Підкарпатській Русі
Зображення

Релігійні громади Чехословацької Церкви (ЧСЦ) на Підкарпатській Русі були створені з 1922 року[1] в межах єпархії цієї Церкви, до складу якої входили Словаччина і Підкарпатська Русь. Духовне управління тут здійснювалося через єпископа Оломоуцького.

Історичний огляд[ред. | ред. код]

Перші зусилля представників ЧСЦ на території Підкарпатської Русі були спрямовані на американських словаків, завдяки яким вони хотіли використати свій вплив на території Словаччини та Підкарпатської Русі, що, однак, не вдалося. Згодом у 1922 році була спроба заснувати релігійну громаду в Братиславі, але навіть цей крок був перешкоджений. Державне визнання на території Словаччини та Підкарпатської Русі воно отримало лише у 1925 році.

На Підкарпатській Русі в 1931 році було засновано дві релігійні громади з двома духовенствами — в Хусті (священник Йосиф Соучек) та в Ужгороді (священник Павел Боуда).

Розвиток відбувався далі: Ужгород (1927) • Хуст (1928) • Мукачево (1931) • Слатинські Доли (1931).

У 1939 році, після створення Словацької держави та окупації південної Словаччини та Підкарпатської Русі Угорщиною, духовна влада тут була придушена, фактично зникла.[2] На час розпаду релігійних громад після анексії Угорщиною в Ужгороді нараховується 800 віруючих, у Мукачеві — 400[3].

У 1939 році діяльність ЧСЦ була повністю заборонена в Словаччині. Ця заборона була знята лише після поділу країн у 1993 році.[4]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Církev československá na jižní a jihovýchodní Moravě v letech 1939—1945 (magisterská diplomová práce): Masarykova univerzita v Brně. S. 10. Dostupné online
  2. S. 11.
  3. KUČERA, Zdeněk — BUTTA, Tomáš (eds.): 90 let Církve československé husitské, vyd. Církev československá husitská ve spolupráci s Náboženskou obcí CČSH v Praze 1, Praha 2010. Str. 69-70.
  4. Vilibald Růžička a Církev československá husitská v Uherském Brodě (magisterská práce): Masarykova univerzita, Brno 2010.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]