Чужоземний клуб Кобе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чужоземний клуб Кобе

Чужоземний клуб Кобе (яп. 神戸外国倶楽部)світський клуб[en] із системою членства розташований у місті Кобе в префектурі Хіого (Японія). Створений з метою соціального обміну між чужоземцями, що проживають у регіоні Кансай[ja][1].

Історія[ред. | ред. код]

Колишня будівля клубу, зведена 1890 року

Його попередником був Union Club (Міжнародний клуб) - світський клуб, який заснували 5 травня 1869 року американські та британські мешканці поселення чужоземців у Кобе. Крім них були й члени інших національностей, як-от французи та італійці[2].

Клуб неодноразово переносив свій офіс з однієї будівлі до іншої в межах поселення (з ділянки 31 на ділянку 32, і зрештою 1870 року до підвалу готелю Oriental[ja] на ділянці 79)[3]. Далі він придбав приміщення в парку Хіґасі Юенті[ja], що належали Клубу Конкордія[4], членами якого були переважно німці, і почав там працювати вже під назвою Клуб Кобе[5]. 1890 року приміщення клубу перебудовано за проєктом Александера Нелсона Ганселла. Серед іншого, там були кегельбан та більярдна[5].

1909 року клуб зареєстровано в юридичному бюро під назвою «Чужоземний клуб Кобе»[5]. Коли 1923 року стався Великий кантоський землетрус, багато чужоземних компаній перенесли свої штаб-квартири до регіону Кансай, і кількість членів клубу значно зросла[6].

Після початку воєнних дій на тихоокеанському театрі японський флот реквізував клубні приміщення, а згодом вони згоріли внаслідок повітряних бомбардувань[7]. Заклад відновили 1950 року, але вже на місці зруйнованого готелю Тор[ja] на Тор-роуд[ja], бо на попередньому місці в парку Хіґасі Юенті постала будівля американського консульства[7]. У цьому новому приміщенні обладнано перший у Кобе корт для сквошу[7].

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • 呉宏明(編), ред. (2006). こうべ異国文化ものしり事典. 神戸新聞総合出版センター.
  • ジャパン・クロニクル社(編)・土居晴夫(解説), ред. (1980). 神戸外国人居留地. 神戸新聞出版センター.

Посилання[ред. | ред. код]