Шаблон:Вибрана стаття/24 жовтня 2021

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Листок конюшини» (англ. cloverleaf interchange) — транспортна розв'язка у двох рівнях із чотирма напрямками, у якій для лівих поворотів застосовують петлеподібні з'їзди (рампи). Тобто замість повороту ліворуч на 90°, авто здійснює поворот праворуч на 270°. Розв'язка за стандартною схемою має один шляхопровід, чотири лівоповоротні рампи (270°±) та чотири прямі правоповоротні рампи (90°±). Зазвичай, мостом прокладають дорогу з меншою інтенсивністю руху.

Розв'язки, у яких наявні всі чотири петлі, називають «повними». Повні схеми не завжди доцільні на перехрестях доріг із великою різницею в інтенсивності руху, тому в таких випадках застосовують «неповні» схеми, з трьома чи двома лівоповоротними петлями.

Після першого впровадження у Нью-Джерсі (США, 1929), «листок конюшини» швидко набув популярності. У перші ж роки були споруджені сотні подібних розв'язок у багатьох країнах світу. Проте, зі збільшенням інтенсивності руху та суворішими вимогами щодо організації руху транспортних потоків «листок конюшини» перестав задовольняти потреби у швидкій та зручній зміні напрямків руху. У наступні роки його застосування значно зменшилося, а багато наявних «листків конюшини» зазнали перебудови.