Шаблон:Вибрана стаття/26 травня, 2007

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Митрополит Київський і всієї Русі Кипріан

Кипріан (Кипріян, Киприян; близько 1330 — 16 вересня 1406) — Митрополит Київський і всієї Русі, письменник, редактор, перекладач і книжник.

За походженням південний слов'янин — болгарин або серб. Свій шлях він почав у Болгарії, у Келифаревському монастирі Феодосія Тирновського, де зблизився з Євфимієм Тирновським. Вірогідно, родич митрополита Григорія (Цамблака). З монастиря Кипріан пішов до Константинополя, потім на Афон, там познайомився з Філофеєм Коккіном — Патріархом Константинопольським (13531354, 13641376). Став згодом келійником Патріарха.

Близько 1373 року був посланий Патріархом Філофеєм у Литву і на Русь для примирення литовського і тверського князів з митрополитом всея Русі Олексієм.

9 березня 1374 року він був присутній у Твері на посвяті тверського єпископа Євфимія, потім з митрополитом відправився у Переславль-Залісський, місто великого князя Московського. Кипріан запевнив святителя Олексія, що буде клопотати за нього в Константинополі, й одержавши від багаті дарунки, із Залісся повернувся до Литви.

Далі…