Шаховий клуб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гравці у шаховому клубі

Шаховий клуб — клуб, створений з метою гри в шахи. Шахові клуби зазвичай пропонують як неформальні, так і турнірні ігри, іноді — гру в одній з ліг. Традиційно ігри відбуваються за дошкою, віч-на-віч[1].

Організація[ред. | ред. код]

Шахові клуби переважно є членами регіональної шахової асоціації та здійснюють свою діяльність відповідно до діючого законодавства та правил національної шахової федерації[2]. Національна федерація, в свою чергу, є членом ФІДЕ, міжнародної організації з шахів. В клубах встановлені однакові правила та умови гри на міжнародному рівні. Більшість клубів використовує рейтингову систему ФІДЕ, або національної шахової федерації. Членство у клубі передбачає тренування більш досвідченим шахістом (тренером), можливість користування бібліотекою з шахової літератури, шаховими дошками, бланками для записів, годинниками; доступ до шахових баз даних в інтернеті. Ігри та навчання переважно проходять в обладнаних кімнатах, які можуть надаватися волонтерами, бути орендованими та утримуватися доходом клубу або членськими внесками.

Шахові клуби в Україні[ред. | ред. код]

Докладніше: Шахи в Україні

В Україні перший шаховий клуб був відкритий у Харкові у 1882 році[3]. На теренах Галичини перший шаховий клуб з'явився у Львові у 1894 році[4]. За радянських часів українські шахові клуби входили до складу шахової федерації СРСР. При цьому, з 1947 року українські шахові товариства, за посередництва шахової федерації СРСР, увійшли до Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ)[5]. З 1992 року шахові клуби України входять до  Федерації шахів України.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Chess club. Wikipedia (англ.). 7 лютого 2023. Процитовано 12 червня 2023.
  2. Статут ФШУ - The Ukrainian Chess Federation official site. www.ukrchess.org.ua. Процитовано 12 червня 2023.
  3. День шахів (2023) - DAY TODAY. daytoday.ua (укр.). Процитовано 12 червня 2023.
  4. Замок, Високий (20 липня 2014). Львівським шахам – 120 років! — Високий Замок. wz.lviv.ua (uk-ua) . Процитовано 12 червня 2023.
  5. Історія шахів. Про незвичайні шахи українською (англ.). 29 січня 2010. Процитовано 12 червня 2023.