Шинья Аокі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шинья Аокі
Загальна інформація
Прізвисько Дзюдоїст Тобікан
Громадянство Японія Японія
Народження 9 травня 1983(1983-05-09) (40 років)
  Шідзуока, Японія
Місце проживання Токіо, Японія
Зріст 183 см
Вагова категорія Легка вага
Команда Evolve MMAd

Шинья Аокі (яп. 青木 真 也; 9 травня 1983, Сідзуока) — японський боєць змішаного стилю, представник легкої і напівсередньої вагових категорій. Виступає на професійному рівні з 2003 року, відомий участю в турнірах таких бійцівських організацій як Pride, Dream, Strikeforce, Bellator, ONE Championship , Rizin FF, володів титулом чемпіона Dream в легкій вазі. Відомий надзвичайно хорошими борцівськими навичками — 27 перемог і жодної поразки підкоренням.

Біографія[ред. | ред. код]

Шинья Аокі народився 9 травня 1983 року в місті Сідзуока. Вже з раннього дитинства почав серйозно займатися дзюдо, успішно виступав на міжнародному та національному рівні. Пізніше захопився бразильським джіу-джитсу де домігся чорного пояса. Закінчив Університет Васєда.

Початок професійної кар'єри[ред. | ред. код]

Дебютував в змішаних єдиноборствах на професійному рівні в листопаді 2003 року, за один вечір отримавши перемогу одразу над двома суперниками. Перший час бився в організаціях Deep і Shooto в яких здобув кілька гучних перемог за допомогою больових прийомів, зокрема зламав руку американцю Кіту Вишневському. Більшість поєдинків вигравав, програвши тільки Дзютаро Накао і Хаято Сакураї, хоча останній програш, що закінчився суддівським рішенням, був відзначений як вельми спірний. У підсумку завоював титул чемпіона Shooto в напівсередній вазі, вигравши одноголосним рішенням у Акіри Кікуті[1].

Pride Fighting Championships[ред. | ред. код]

Маючи в послужному списку сім перемог і лише дві поразки, в 2006 році Аокі привернув до себе увагу найбільшої японської організації Pride Fighting Championships і дебютував тут з перемоги «трикутником» над Джейсоном Блеком. Далі мав зустрітися з висхідною зіркою легкого дивізіону Гілбертом Мелендес, однак той отримав травму і на заміну вийшов Клей Френч, якого Аокі так само змусив здатися за допомогою трикутника. Бій з Мелендеса планувався на наступному турнірі, але з невідомих причин так і не відбувся. Замість цього японський боєць вийшов на ринг проти норвежця Йоакіма Хансена, якого примусив до здачі досить рідкісним задушливим прийомом гогоплата — за всю історію ММА це була всього лише друга перемога за допомогою гогоплати (після перемоги Рюсуке Уемура над Ісао Терада роком раніше).

Одночасно з виступами в Pride Аокі періодично продовжував з'являтися на турнірах Shooto, зокрема в 2007 році знову зустрівся з Кікуті і захистив свій чемпіонський пояс. У четвертому і останньому своєму бою в Pride переміг маловідомого представника Нідерландів Бріана Ло-А-Нджое. Закінчив рік виступом на великому турнірі Yarennoka!, Де переміг срібного олімпійського призера з дзюдо Чон Бугьона, який вийшов на заміну замість травмованого Жесіаса Кавалканті, і для якого цей поєдинок виявився дебютним в ММА.

Dream[ред. | ред. код]

Незабаром після того як Pride припинив своє існування в 2008 році Шинья Аокі приєднався до новоствореної організації Dream, де активно виступав протягом трьох наступних років ставши одним з найуспішніших її бійців. На першому ж турнірі в рамках стартового етапу гран-прі легкій ваговій категорії бився з Жесіасом Кавалканті, але цей бій в підсумку був визнаний таким що не відбувся — в першому раунді бразилець наніс кілька заборонених ударів ліктем ззаду по шиї Аокі, той отримав струс шийних хребців, і лікар заборонив йому продовжувати поєдинок. У проведеному трохи пізніше повторному матчі між ними японський боєць виграв одноголосним рішенням суддів і тим самим пробився в чвертьфінальну стадію гран-прі. Після перемог у чвертьфіналі і фіналі у вирішальному бою боровся з Йоакимом Хансеном за введений титул чемпіона, але на цей раз поступився йому технічним нокаутом — таким чином перервалася його вражальна безпрограшна серія з тринадцяти боїв.

Аокі відзначився перемогою над Едді Альваресом на новорічному турнірі Dynamite !! 2008. Він планував взяти участь у гран-прі Dream напівсередньої ваги але вже на стартовому етапі зазнав поразки від Хаято Сакураї. Брав участь в п'ятихвилинному показовому виступі на турнірі M-1 Challenge в Токіо зі знаменитим російським важковаговиком українського походження Федіром Ємельяненко — Ємельяненко зробив замок ахілла і змусив Аокі здатися.

Після перемоги над бразильцем Вітором Рібейру Шинья Аокі знов удостоївся права змагатися за титул чемпіона Dream в легкій вазі і в третій раз зустрівся на рингу з Йоакімом Хансеном — він забрав чемпіонський пояс собі, вигравши у норвежця в другому раунді з допомогою задушливого прийому ззаду.

На новорічному турнірі Dynamite!!2009 в брутальному стилі переміг Мідзута Хіротою, зламавши йому руку вже на початку першого раунду.

У 2010 році був запрошений виступити у великій американській організації Strikeforce — тут нарешті відбувся його довгоочікуваний бій з Гілбертом Мілендесом, причому на кону стояв належний Мілендесу титул чемпіона, проте за підсумками п'яти раундів Аокі програв одноголосним суддівським рішенням. Зазнавши в США поразки Аокі продовжив виступати на батьківщині, зокрема захистив свій титул чемпіона Dream в поєдинках з Тацуя Кавадзірі і Сатору Кітаока. У квітні 2012 року на турнірі Bellator знову зустрівся з Едді Альваресом і цього разу програв йому технічним нокаутом.

ONE Championship[ред. | ред. код]

У червні 2012 року Аокі підписав ексклюзивний контракт з великою азіатською організацією ONE Championship згодом завоював титул чемпіона в легкій ваговій категорії і зумів двічі його захистити.

Також відзначився виступом на дебютному турнірі новоствореного промоушена Rizin fighting federation що був новим проектом організації Pride, де взяв верх над ветераном японського ММА Казуші Сакурабою.

Проте повернувшись в ONE програв філіппінцю Едуарду Фалаянгу (якому згодом помстився) та непереможеному американцю Бену Аскрену на 57 секунді першого раунду. Проте морально Аокі не впав і виграв наступні чотири поєдинки.

17 травня 2019 неочікувано програв сінгапурському проспекту Кріштіану Лі технічним нокаутом на 51 секунді другого раунду якому на момент бов всього 21 рік.

Останній свій поєдинок виграв проти філіппінця Хоноріо Банаріо підкоренням через захват д'Арк на 54 секунді першого раунду.

Неадекватна поведінка[ред. | ред. код]

31 грудня 2009 року Аокі зустрівся з японцем Мізуто Хіротою який виступав в UFC та робив скандальні заяви на адресу Тобікан Дзюдоїста. Під час поєдинку Аокі одразу притиснув суперника до канатів і перевів в партер, проте Хірота відмовлявся здаватися. Тоді Аокі замкнув Хаммерлок — одну вільну руку навмисне притиснув до канату. Хіроті довелося кричати і рефері зупинив бій. Неочікувано Аокі також закричав і показав побитому супернику середній палець, потім бігав з ним по всій арені. Тренер Аокі покинув його через це.

31 грудня 2014 на дрібному промоушені IGF — Inoki Bom-Ba-Ye переміг іншого японця, нокаутера Юкі Ямамото захватом Твістер. Потім Аокі вклонився йому кілька разів та знову показав середні пальці.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • За всю ММА карєру Аокі нікому не вдалося підкорити. 28 з 44 його перемог отримано підкоренням.
  • Прізвисько Дзюдоїст Тобіка отримав на честь летючої риби через вміння замикати сабмішени просто в повітрі.
  • За всі 54 поєдинки лише двічі змагався у дрібних лігах (Поєдинки проти Ташікацу Харада і Юкі Ямамото).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Shinya Aoki: The Shootor's Soul. Sherdog.com. 22 червня 2008. Архів [http: //www.sherdog.com/news/articles / 1 / Shinya-Aoki-The-Shootors-Soul-4814 оригіналу] за 23 вересня 2008. Процитовано 6 червня 2015.

Джерела[ред. | ред. код]

  • «MMA Madness — Fighter Profile». MMAmadness.com. Archived from the original on April 16, 2009. Retrieved February 6, 2009.
  • Herbertson, Daniel (August 24, 2008). «Gomi, Trigg Get Wins; Schultz Knocked Out». Sherdog.com.
  • «Shinya Aoki». RIZIN FIGHTING FEDERATION. Retrieved 2015-11-25.
  • «Rizin Fighters». RIZIN FIGHTING FEDERATION. Archived from the original on 2015-11-22. Retrieved 2015-11-25.
  • Sherdog.com. «Shinya Aoki: The Shootor's Soul — To Serve And Protect». Sherdog.
  • «Shinya Aoki: The Shootor's Soul». Sherdog.com. June 22, 2008. Retrieved June 6, 2015.
  • «Liddell Highlights Sherdog.com 2006 Awards». Sherdog.com. January 5, 2007. Retrieved February 6, 2009.
  • Breen, Jordan (May 25, 2007). «Pride GP Opener in Nagoya Now Officially Nixed». Sherdog.com. Retrieved February 6, 2009.
  • «„Yarennoka!“ Official web site». December 27, 2007. Retrieved December 27, 2007.
  • «Aoki to Fight Olympic Silver Medalist Judoka». December 27, 2007. Retrieved December 27, 2007.
  • Dream 1 REVIEW: JZ VS. AOKI A NO CONTEST Archived 2009-01-14 at the Wayback Machine by Monty DiPietro (March 15, 2008)
  • Aoki's Grand Prix Bout Postponed by Tim Leidecker, Sherdog News. May 5, 2008
  • «Dream 2 Results». Archived from the original on June 4, 2009. Retrieved March 20, 2008.
  • Leidecker, Tim. «Aoki's Grand Prix Bout Postponed». Sherdog.com. Retrieved February 6, 2009.
  • Loiseleur, Tony (March 8, 2009). «Imanari Edges Yamamoto at Dream 7; Aoki Submits Gardner». Sherdog.com. Retrieved March 8, 2009.
  • «Aoki, Mach Enter Dream Welterweight Tourney». Sherdog.com. Retrieved February 25, 2009.
  • «AOKI VS. SAKURAI TO HEAD DREAM WELTERWEIGHTS». MMAWeekly.com. Retrieved March 16, 2009.
  • Stupp, Dann. «Heavyweight Fedor Emelianenko and lightweight Shinya Aoki meet April 29». MMAjunkie.com. Retrieved April 25, 2009.
  • Loiseleur, Tony. «Fedor, Aoki Entertain at M-1 Challenge». Sherdog.com. Retrieved April 29, 2009.
  • «Archived copy». Archived from the original on 2009-12-25. Retrieved 2009-12-22.
  • «Aoki classless in win at „Dynamite!! 2009: DREAM vs. WVR“». mmajunkie.com. Archived from the original on 2010-01-02. Retrieved 2009-12-31.
  • «Shinya Aoki's Post-Fight Behavior After Breaking Hirota's Arm Crosses Line». mmafighting.com. Retrieved 2009-12-31.
  • «Aoki-Melendez Signed for April 17 Strikeforce». Sherdog.com. Retrieved 2010-03-01.
  • «Aoki Likely For DEEP: 50th Impact, Sakurai In Talks». MMARising.com. Retrieved 2010-09-13.
  • «Shinya Aoki To Face Yokthai Sithoar At DEEP 50». MMARising.com. Retrieved 2010-09-29.
  • «Aoki vs. 'Jienotsu'». MMAFighting.com. Retrieved 2010-12-09.
  • «Archived copy». Archived from the original on 2011-04-12. Retrieved 2011-04-10.
  • «Shinya Aoki Draws Willamy „Chiquerim“ Freire At Dream 17 in Japan». mmaweekly.com. April 25, 2011.
  • «Shinya Aoki Will Fight at Dream 17; McKee and Varner Possible Opponents (UPDATED)». mmaweekly.com. May 6, 2011.
  • «Shinya Aoki Will Not Fight McKee at Dream 17; It was then announced that Shane Nelson would fight Aoki, but he was quickly replaced by Rich Clementi». sherdog.com. May 17, 2011.
  • «Shinya Aoki vs Rich Clementi — Video full fight DREAM». Allthebestfights.com. 2011-05-29. Retrieved 2017-07-06.
  • «Dream 17 Adds Shinya Aoki vs. Razor Rob McCullough, Kitaoka vs. Freire». MMAweekly.com. 2011-07-29.
  • «Bellator 66 — IX Center, Cleveland, OH». Bellator Fighting Championships. Archived from the original on May 3, 2012. Retrieved April 5, 2012.
  • «Shinya Aoki, Bibiano Fernandes Added to One FC Roster». MMAWeekly.com. Retrieved August 16, 2012.
  • «Aoki vs Lepont to headline ONE FC: Rise of the Kings with three titles on the line in Singapore». Combat-asia.com. Retrieved August 16, 2012.
  • Sherdog.com. «One FC 8 — Kings and Champions». Sherdog.
  • Al, Shaun (2013-04-04). «Shinya Aoki willing to break bones to get his revenge». MMA Fighting. Retrieved 2017-07-06.
  • Dave Reid (2013-09-26). «Shinya Aoki To Make 145 Debut vs Cody Stevens At ONE FC: Total Domination». mmainsider.net. Retrieved September 26, 2013.
  • James Goyder (December 31, 2013). «Satoshi Ishii, Shinya Aoki claim wins at Inoki Bom-Ba-Ye 2013». Sherdog.com. Retrieved October 5, 2014.
  • Brian Knapp (August 29, 2014). «Shinya Aoki, Ben Askren, Jadamba Narantungalag reign as champions at ONE FC 19». Sherdog.com. Retrieved October 5, 2014.
  • «Champ Shinya Aoki meets Koji Ando at 'ONE- Championship 28: Warrior's Quest'». Mmajunkie.com. March 26, 2015.
  • «Champ Shinya Aoki meets Eduard Folayang on Nov. 11 at 'ONE Championship: Defending Honor'». MMAjunkie.com. 2016-08-30. Retrieved 2017-07-06.
  • Corp., ABS-CBN. «AND NEW! Eduard Folayang captures ONE lightweight title in Singapore». ABS-CBN SPORTS.
  • «Ben Askren set to take on Shinya Aoki in retirement fight». MMAFighting.com.
  • Guilherme Cruz (2017-11-24). «Ben Askren quickly stops Shinya Aoki in retirement fight at ONE Championship show». MMAfighting.com. Retrieved 2017-11-24.
  • James Goyder (October 6, 2018). «Shinya Aoki Books Title Shot in Tokyo with Submission Win Over Ev Ting at ONE: Kingdom of Heroes». mmaweekly.com.
  • Lee, Alexander K. (2019-03-31). «ONE Championship: A New Era results: Shinya Aoki chokes out Eduard Folayang to win title, Xiong Jing Nan stops Angela Lee». MMA Fighting. Retrieved 2019-04-01.
  • hermesauto (2019-05-17). «MMA: Christian Lee beats Japan's Shinya Aoki to become One Championship's youngest world champion». The Straits Times. Retrieved 2020-02-24.
  • Corp, ABS-CBN. «Honorio Banario taps to Shinya Aoki in 54 seconds at ONE: CENTURY». ABS-CBN SPORTS. Retrieved 2020-02-24.
  • «Rizin FF — Rizin Fighting Federation 1». Sherdog. Retrieved 2015-11-25.
  • https://www.cagematch.net/?id=1&nr=172914
  • https://www.cagematch.net/?id=1&nr=179226
  • https://www.cagematch.net/?id=1&nr=207057
  • https://www.cagematch.net/?id=1&nr=213222
  • «Archived copy». Archived from the original on 2015-07-25. Retrieved 2015-06-06.
  • Cofield, Steve (2010-01-01). «Aoki apologizes for middle finger then goes Kellen Winslow Jr. — Cagewriter — Mixed Martial Arts Blog — Yahoo! Sports». Sports.yahoo.com. Retrieved 2017-07-06.
  • «Shinya Aoki Sets New Lows for Sportsmanship at Dynamite!! 2009 by Breaking Mizuto Hirota's Arm and Then Taunting Him». Retrieved 2019-12-12.
  • «Yuki Nakai Apologizes! Aoki Dismissed As Instructor». Nightmareofbattle.com. Archived from the original on January 12, 2010. Retrieved 2010-01-08.
  • Tabuena, Anton (2014-12-31). «Video: Shinya Aoki lands twister submission, then flips opponent off in IGF NYE event». Bloody Elbow. Retrieved 2017-07-06.
  • Snowden, Jonathan. MMA Encyclopedia, ECW Press, 2010
  • T. P. Grant (2012-04-19). «Bellator 66: The Grappling Assault of Shinya Aoki». Bloody Elbow. Retrieved 2016-06-11.