Шон Байзелл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шон Байзелл
англ. Shaun Bythell
Народився 1970(1970)
Країна  Велика Британія
Діяльність письменник, книгар, антиквар
Галузь література[1], літературна діяльністьd[1], книгарня[1], antiquarian bookstored[1] і booksellingd[1]
Знання мов англійська[1]

Шон Байзелл  (англ. Shaun Bythell)  – шотландський книготорговець, автор мемуарів «The diary of bookseller»[2] (укр. «Щоденник книгаря»), є власником книжкового магазину.

Біографія[ред. | ред. код]

Шон Байзелл народився в 1970 році, в місті Вігтаун, Шотландія. Його батько - простий фермер.

Шон навчався в Трініті-коледжі, Дублін, Ірландія, але диплом з права так і не отримав. Полишивши освіту, деякий час «трохи трудився», виконуючи роботу з прокладення трубопроводів. Пізніше був дослідником телевізійних документальних фільмів. Але то не була робота, якою він прагнув займатись усе своє життя.

Врешті-решт, у 2001 році Байзелл повернувся до свого рідного міста, де дізнався, що якраз продається книжковий магазин, який він пам’ятає ще з 80-х років, з дитинства. Шон вирішив дати йому друге життя, та викупив, щоб зайнятись власною справою - продавати книги.[3]

Сьогодні Шон є власником найбільшого в Шотландії букіністичного магазину вживаних книг (понад 100 тисяч примірників), який офіційно визнано «національним книжковим містом».[4]

Наразі Байзелл мешкає у Вігтауні. Часто подорожує країною в пошуках рідкісних книг, укладає угоди, намагається керувати чудовими ексцентричними співробітниками, веде комунікацію з незручними туристами та лояльними клієнтами, а також роздумує про відмінності між сучасним книгами та виданнями минулих років. Деякі зі своїх роздумів Шон власне помістив до книги «Щоденник книгаря» (2017).[5][6]

Захоплення[ред. | ред. код]

Паралельно з головною любов’ю життя - книгами - Шон полюбляє завантажувати на YouTube тематичні кавери пісень американської реп-групи «The Sugarhill Gang», а також є дописувачем про дику природу для «Amazon Kindles».[7]

«Щоденник книгаря»[ред. | ред. код]

Автор описує 1 рік діяльності книжкового магазину в Шотландії. Місця з особою магією та атмосферою: сотнями полиць та десятками тисяч видань, пошарпаних часом та рецензентами. Офіційно «національне книжкове місто» з усіх боків оточене безлюдними зеленими пагорбами, мальовничими маєтками та природними пейзажами. Книга розкриває романтичну професію книгаря, автор розповідає про найцікавіші замовлення, найдивніші розмови з найрізноманітнішими клієнтами - ідейниками та буркунами, людьми, які життя не тямлять без книжок, та тими, хто просто шукає привід, щоб посваритися. Про все Шон розповідає «дотепно, цікаво, часом з випадковим шквалом отрути».[2]

Українською мовою книгу перекладено та опубліковано в 2019 році видавництвом «Наш Формат».

Переклад українською[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Czech National Authority Database
  2. а б gorky.media (18 липня 2018). Человек, который расстрелял электронную книжку. «Горький» (ru-RU) . Архів оригіналу за 2 травня 2019. Процитовано 2 травня 2019.
  3. Thr Diary of a Bookseller - Shaun Bythell - Author Biography - LitLovers. www.litlovers.com. Архів оригіналу за 25 вересня 2020. Процитовано 2 травня 2019.
  4. Shaun Bythell. Jenny Brown Associates (en-GB) . 23 грудня 2016. Архів оригіналу за 2 травня 2019. Процитовано 2 травня 2019.
  5. Exclusive Interview: Shaun Bythell and The Diary of a Bookseller | The Sophia News (амер.). Архів оригіналу за 2 травня 2019. Процитовано 2 травня 2019.
  6. Shaun Bythell | 'What I object to is the digitisation of everything that's ever been printed' | The Bookseller. www.thebookseller.com. Архів оригіналу за 2 травня 2019. Процитовано 2 травня 2019.
  7. Shaun Bythell – The Diary of a Bookseller: WORD Christchurch Festival 2018. my.christchurchcitylibraries.com (en-NZ) . Архів оригіналу за 2 травня 2019. Процитовано 2 травня 2019.