Шпалентор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шпалентор
Spalentor
47°33′29″ пн. ш. 07°34′53″ сх. д. / 47.55806° пн. ш. 7.58139° сх. д. / 47.55806; 7.58139Координати: 47°33′29″ пн. ш. 07°34′53″ сх. д. / 47.55806° пн. ш. 7.58139° сх. д. / 47.55806; 7.58139
Країна Швейцарія
Місто Базель
Тип вежа
Тип будівлі брама

Шпалентор. Карта розташування: Швейцарія
Шпалентор
Шпалентор
Шпалентор (Швейцарія)
Мапа
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Шпалентор — проїзні брама нині не існуючої міської стіни у місті Базелі, Швейцарська Конфедерація. У 1933 році оголошені національною пам'яткою Базеля.

У жовтні 1356 року великий землетрус практично зрівняв із землею старий Базель. Відновлене місто жителі оточили кільцем високих кам'яних стін і ровом, заповненим водою Рейна. Міська стіна була посилена чотирма десятками веж, сім з яких були проїзними. Брама Шпалентор була побудована між 1387 і 1398 роком на великій дорозі, ведуча убік Ельзасу — давнього торгового партнера Базеля.

До середини XIX століття міські стіни Базеля виконували свою оборонну функцію, брама охоронялися вартою і закривалася щоночі, міст через рів піднімався. Проте до кінця XIX століття вона вже втратили своє значення і стала істотно обмежувати зростання міста. При зносі міських стін було вирішено залишити три найкрасивіші (і несхожі одна на одну) вежі — вежу Святого Йоганна, вежу Святого Альбана і Шпалентор.

Квадратна в плані головна вежа брами заввишки 40 м і шириною 9,5 м увінчана загостреним дахом під візерунчастою глазурованою черепицею. Головна вежа фланкована двома циліндричними вежами заввишки 28 м із зубцями. У середньовіччі вежі ці теж мали високі шатрові дахи, але в урагані 1842 роки даху були зірвані, та так і не відновлювалися. В одній з бічних веж зроблені гвинтові сходи, що дозволяє потрапляти на вежу після того, як знесли міську стіну. Раз на рік, у «День відкритої брами», на вежу дозволяється піднятися і туристам. Зовнішня стіна вежі завтовшки близько двох метрів, стіна з боку міста — 1,6 м. З двох сторін брама забезпечена потужними опускними ґратами з дуба із залізними наконечниками.

Фасад воріт, обернений у бік дороги, багато декорований. Над аркою розміщений герб Базеля в лапах двох левів, витесаний із місцевого червоного піщанику (такого ж, з якого побудований знаменитий Базельський собор). Вище за герб — скульптура Богоматері з немовлям, датована початком XV століття; по лівий і правий бік від неї — пророки з сувоями. На центральних зубцях зовнішнього порталу брами — два лицарі зі щитами, на яких також герб Базеля. Нині усі скульптури замінені копіями; оригінали ж зберігаються в Історичному музеї Базеля.

На внутрішньому (міському) боці брами висить одна з шести історичних поштових скриньок 1844 року, що збереглися у Базелі, із зображенням легендарної Базельської голубки. Скринька і зараз використовується містянами за прямим призначенням.

Література[ред. | ред. код]

  • Emil Major. Bauten und Bilder aus Basels Kulturgeschichte. Verlag Peter Heman, Basel 1986.
  • Hans Eppens. Baukultur in alten Basel. Verlag Frobenius, Basel 1974.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]