Шпеккухен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шпеккухен
Походження  Німеччина

Шпеккухен (нім. Speckkuchen, пол. Szpekucha) — старовинний німецький відкритий листовий пиріг зі шпиком. Спеціалітет саксонсько-ангальтської[1] та гессенської кухні. Вулична їжа в Німеччині, популярне частування на народних гуляннях, її часто також подають на закуску до молодого вина та гессенського яблучного вина[2]. У «Литовській куховарці» Вінценти Завадської пиріжки з начинкою з обсмаженого сала «з проростями» називаються шпекухами[3].

Шпеккухен готують на дріжджовому тісті[1], в Північному Гессені тісто для спекухи замішують на житньому борошні. Начинка шпекухи — це приправлене кмином суміш нарізаного кубиками шпику в яєчній заливці з жирною сметаною[1], в залежності від рецепта з рубаною цибулею-пореєм або цибулею[4]. Якщо порею в начинці багато, пиріг називають зеленим (нім. Grüner Kuchen). Перед випіканням шпекуху посипають панірувальними сухарями[5]. Кассельські пекарі випікали спекуху за традицією наприкінці робочого дня із залишків хлібного тіста[6].

Найраніші згадки шпеккухен відносяться до XV століття[7]. Французький кіш лорен німецькою називається лотаринзькою шпекухою[8], ймовірно, має німецьке походження. Шпеккухен є у дореволюційних російських кулінарних книгах під німецькою назвою. О. І. Молоховець має на увазі під шпек-кухою маленький довгастий пиріжок із дріжджового тіста з перченою начинкою зі шпику[9], П. М. Зеленко — начинені шпиком і грудинкою коржики з прісного або напівшарового тіста[10].

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]