Штефанов Олександр Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Штефанов Олександр Андрійович
Народився 21 травня 1999(1999-05-21) (24 роки)
Москва, Росія
Країна  Росія
Діяльність блогер
Alma mater Московський педагогічний державний університет

Штефа́нов Олекса́ндр Андрі́йович (нар. 21 травня 1999, Москва) — російський блогер, що виступає на історичні та політичні теми, журналіст. Позиціонує себе як «історик-просвітитель». Уперше став відомим в тік-тоці, де здебільшого займався розвінчуванням історичних міфів. Після початку Російського вторгнення в Україну (2022), в основному став випускати матеріали, що пов'язані з даним конфліктом. Автор низки документальних фільмів, найбільшу популярність із них одержала «Звичайна денацифікація» (рос. Обыкновенная денацификация). У 2023 році визнаний у Росії «іноземним агентом». Лауреат журналістської премії «Редколегія» (рос. Редколлегия) (2024).

Учасник низки дебатів на історичну та навколоісторичну тематику.

Життєпис[ред. | ред. код]

Штефа́нов народився 21 травня 1999 року в Москві. Після розлучення батьків разом із матір'ю переїхав до Вітебську, Білорусі, де й провів дитинство. Закінчивши школу, вернувся в Москву до батька.[1]

Іще під час навчання у школі зацікавився історією, брав участь в олімпіадах. За олімпіадників школи в Білорусі одержували додаткове фінансування, тому керівництво школи було зацікавлене в тім, щоби заохочувати його. Пізніше сам Штефа́нов згадував: «У мене були місяці, коли я п'ять днів на тиждень по п'ять годин просто читав історичні книги у шкільній бібліотеці. Іще ми їздили в архіви, нас спокійно з уроків відпускали в архіви просто з'їздити попрацювати.» Також під час навчання у школі адміністрував паблік вконтакті «Масонська ложа „Кайзер і Аллах“» (рос. Масонская ложа «Кайзер и Аллах»), у якім викладались історичні меми й інший розважальний контент на історичну тематику.[2]

Із 2018 року веде ютуб-канал (раніше називався Chamade!), де поширював відео переважно на історичну тематику (приміром, про події Великої французької революції та Другої світової війни), включаючи поточний час (до приміру, про економічний неолібералізм путінської політики).

У 2020—2022 роках вів обліковий запис у тік-тоці на історичні теми.

Навчався на історичнім факультеті Московського педадогічного державного університету. Після Російського вторгнення в Україну (2022) Штефа́нов зайнявся антивоєнною діяльністю. Пішов в академічну відпустку після одержання статусу «іноземний агент».

У лютім 2023 року Штефа́нов випустив документальний фільм «Звичайна денацифікація» (рос. Обыкновенная денацификация), що розповідає про життя на окупованих територіях України[3]. Після цього прихильники війни почали закликати до масового написання доносів на нього. Штефа́нов повідомив, що «дуже не хоче бігти з країни, тому відтягує цю мить, наскільки може».[4]

У червні 2023 року Штефа́нов був затриманий у Білогородській області Росії під час знімань матеріалу про гуманітарну поміч жителям Шебекіно для відеоролику «Москва—Білгород—Маріуполь. 16-й місяць війни» (рос. Москва—Белгород—Мариуполь. 16-й месяц войны), але був відпущений.

25 серпня 2023 року Міністерство юстиції Росії занесло Штефа́нова в реєстр «іноземних агентів»[3]. У жовтні суд відмовився виключати його. У березні 2024 року на нього склали протокол за звинуваченням у відсутності маркування «іноземного агента»[5].

У січні 2024 року Штефа́нов випустив документальний фільм «Передісторія війни. Народження „народних республік“» (рос. Предыстория войны. Рождение «народных республик»).[6]

У лютім 2024 року вийшло інтерв'ю Юрію Дудю «Штефанов — нова зірка політичного ютубу» (рос. Штефанов — новая звезда политического ютуба)[7]. Скоро Штефанов покинув Росію, як він пояснює, «після нової посадки Кагарлицького, убивства Навального та інтерв'ю, що вийшло».[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Александр Штефанов. Обыкновенное интервью. YouTube (рос.). Лиза Лазерсон. 25 квітня 2023.
  2. «Что там у историков» — Интервью с Александром Штефановым*
  3. а б в Автор фильма об оккупированных украинских территориях покинул Россию. Холод (рос.). 28 лютого 2024.
  4. «Зачем вы пришли нас освобождать?» Блогер-историк пробыл неделю в Мариуполе — вот что он рассказал о жизни людей там. 7x7 (рос.). 13 березня 2023.
  5. На блогера Александра Штефанова составили протокол об отсутствии маркировки «иноагента». ОВД-Инфо (рос.). 19 березня 2024.
  6. Предыстория войны. Рождение «народных республик». Редколлегия. 31 січня 2024.
  7. Штефанов – новая звезда политического ютуба / A rising star of political YouTube. YouTube (рос.). ВДудь. 28 лютого 2024.