Штучний клапан серця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Штучні механічні кульові клапани серця

Штучний клапан серця — це пристрій для імплантації в серце пацієнта із захворюваннями серцевих клапанів.

При захворюванні або дисфункції, що виникла внаслідок будь-якої вади розвитку одного з чотирьох клапанів серця з метою відновлення його працездатності може бути проведена заміна природного клапана на його протез. Як правило, це потребує оперативного втручання на відкритому серці.

Клапани — цє невід'ємна частина нормального фізіологічного функціонування серця людини, яка забезпечує циркуляцію крові по колу кровообігу строго в певному напрямі. Таким чином, природні клапани серця розвиваються в форми, які функціонально підтримують односпрямований потік крові з однієї камери серця в іншу.

Серед штучних клапанів серця виділяються механічні та біологічні конструкції.

Штучні механічні клапани серця[ред. | ред. код]

Пелюстковий клапан[ред. | ред. код]

Пелюстковий клапан

Штучний пелюстковий клапан серця своєю конструкцією найбільшою мірою імітує будову природних клапанів серця, але використовуються значно рідше протезів інших типів. Це пов'язано з тим, що застарілі конструкції пелюсткових клапанів не використовуються через значно більшу ймовірність ускладнень, в тому числі повного руйнування клапана. Ризик виникнення ускладнень після імплантації сучасних пелюсткових клапанів значно нижче, але складність їх конструкції і необхідність використання дорогих матеріалів при виготовленні, роблять їх значно дорожче інших конструкцій протезів.

Осесиметричні клапани[ред. | ред. код]

Відомі три групи осесиметричних штучних механічних протезів клапанів серця вентильного типу[1]:

  1. клапани з поступальним рухом замикаючого елемента (кульові, полушаровые, чечевицеподібні та інші),
  2. поворотно-дискові та
  3. двостулкові.

Всі протези цього типу мають однаковий принцип роботи і склад структурних елементів: замикаючий елемент, обмежувач руху цього елемента, а також пришивную манжету для фіксації протеза на біологічних тканинах. Замикаючий елемент пасивно переміщається, в залежності від зміни тиску в серцевих камерах протягом серцевого циклу. Коли тиск перед клапаном перевищує тиск в порожнині серця, яка розташовується за ним, замикаючий елемент відкривається, і кров вільно протікає через клапан. Зниження тиску перед клапаном сприяє переміщенню замикаючого елемента, який перекриває отвір клапана, тим самим запобігає регургітації (зворотного забросу) крові.

Клапани з поступальним рухом замикаючого елемента[ред. | ред. код]

Зліва — кульовий протез клапана серця; праворуч — малогабаритний протез клапана серця

Поворотно-дисковий протез клапана серця[ред. | ред. код]

Поворотно-дисковий протез клапана серця

Відмінною рисою поворотно-дискових протезів стала конструкція замикаючого елемента у вигляді диска, який шарнірно закріплений в циліндричному корпусі протеза, з можливістю обертання диска навколо осі, розташованої в площині корпусу.

Завдяки хорошим гідродинамічним властивостям, низькопрофільності і зносостійкості, вони були найбільш затребувані в клінічній практиці протягом 1970 — 1980 років, а найкращі зарубіжні та вітчизняні моделі протезів цієї конструкції успішно застосовуються і в наші дні.

Двостулковий клапан[ред. | ред. код]

Двостулковий протез клапана серця

Відмінною рисою двостулкових протезів клапанів серця стала конструкція замикаючого елемента у вигляді двох симетрично розташованих полуокружных стулок, кріплення яких з каркасом протеза здійснюється за допомогою шарнірного з'єднання. На даний час двостулкові протези є найбільш популярними в кардіохірургії.

Біологічні штучні клапани серця[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Цукерман В. И. (ред.) Протезирование клапанов сердца. / Научный обзор. — М. 1971. (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • (рос.)Вербова Т. А., Гриценко В. В., Глянців С. П., Давиденко В. В., Белевитин А. Б., Свистових А. С., Євдокимов С. В., Никифоров В. С. Вітчизняні механічні протези клапанів серця (минуле і сьогодення створення та клінічного застосування). — СПб: Наука, 2011. — 195 с. — 1000 примірників. ISBN 978-5-02-025450-3
  • (рос.)Орловський П. І., Гриценко В. В., Юхнев А. Д., Євдокимов С. В., Гавриленков В. І. Штучні клапани серця. — СПб: ОЛМА Медіа Груп, 2007. — 448 с. — 1500 примірників. ISBN 978-5-373-00314-8