Шулдир Васлі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шулдир Васлі
Народився 4 травня 1953(1953-05-04)
село Аріна
Помер 4 серпня 2010(2010-08-04) (57 років)
місто Йошкар-Ола
Країна  СРСР
 Росія
Національність марієць
Діяльність письменник
Мова творів марійська

Шулди́р Васлі́ (також відомий як Крилов Василь; *4 травня 1953, село Аріна — †4 серпня 2010, місто Йошкар-Ола, Марій Ел) — марійський поет, письменник, радіожурналіст. Голова Спілки письменників Марій Ел. Головний редактор дитячого журналу «Ямде лий» («Будь на сторожі»). Його твори друкувалися в перекладі гірськомарійською, російською, чуваською, комі та іншими мовами.

Учасник світових Конгресів фіно-угорських народів (Сиктивкар, Гельсинкі, Таллінн).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в селі Аріна Моркинського району Марійської АРСР. Навчався у середній школі імені Сергія Чавайна. 1970 року вступив до Марійського республіканського культурно-просвітницького училища. З 1973 року студент історико-філологічного факультету Марійського державного університету. З дитинства захоплювався спортом, музикою та літературою.

Після закінчення університету 13 років працював журналістом на марійському радіо. В 19911997 роках — головний редактор дитячої газети «Ямде лий». В останні роки очолював правління Спілки письменників Республіки Марій Ел, працював директором видання «Марій журнал».

Літературна кар'єра[ред. | ред. код]

Творчу діяльність почав після відвідин літературного об'єднання «Морко палаш» при районній газеті «Колхозная правда», де було надруковано його перший вірш «Потишкем» («Валянки»). Став юніором газети «Ямде лий». У студентські роки — член і староста літоб'єднання «У палаш», постійно брав участь у семінарах «Літературна осінь».

1985 року Марійське книжне видавництво видало збірку віршів «Понго йур» («Грибний дощ»). Згодом вийшли «Вÿдшÿдир» («Зірки у воді»), «Меран шович» («Заяча хустина»). Автор багатьох творів для дітей, упорядник колективних збірників, посібників і хрестоматій. На його вірші композиторами Марій Ел написані популярні пісні — «Роза-розмарі», «Коктин» і багато інших.

У публічних виступах ставив проблематику модернізації марійської нації, дерусифікації міст Марій Ел.

Твори[ред. | ред. код]

  • «Понго йур» («Грибний дощ», 1985)
  • «Вÿдшÿдир» («Зірки у воді»)
  • «Меран шович» («Заяча хустина»)

Джерела[ред. | ред. код]

Полон Шулдира Васлі (укр.)