Шультес (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шультес
Шультес
Файл:Ночной продавец (постер).jpg
Жанр драма
Режисер Бакур Бакурадзе
Продюсер Сергій Сельянов
Юлія Мішкенене
Сценарист Бакур Бакурадзе
Наіля Малахова
У головних
ролях
Гела Чітава
Руслан Гребьонкін
Любов Фірсова
Сесіль Плеже
Вадим Суслов
Оператор Марина Горностаєва
Микола Вавилов
Кінокомпанія Кінокомпанія CTB,
Vita Aktiva
Тривалість 100 хвилин
Мова російська
Країна Росія Росія
Рік 2008
IMDb ID 1226318
Наступний Мисливець

«Шультес» — повнометражний художній фільм виробництва російської кінокомпанії «СТВ», дебютна кінокартина режисера Бакура Бакурадзе, лауреат Гран-прі «Кінотавр» за найкращий фільм і Гран-прі Київського МКФ «Молодість» (2008).

Зміст[ред. | ред. код]

Льоша Шультес, котрий переніс черепно-мозкову травму після автокатастрофи – обмежено-придатний до звичайної трудової діяльності. Він знайшов свою нішу в житті і успішно промишляє професією «кишеньковий злодій». Слідування за Олексієм його маршрутом – ринками, забігайлівками, бутіками, громадським транспортом зануреної у себе Москви та знайомства з колом людей, які є його ареалом, показує нам справжнє життя мільйонів москвичів. Та чи життя?

Критика[ред. | ред. код]

За висловом критиків, режисер знімає «не центр і не дно міста, не блиск неону і не брудний низ, а бере рівний середній план, щоденне життя мільйонів: типові під'їзди, магазини, квартири. І безпомилково знаходить героя - стороннього, злившогося з пейзажем, але не розчиненого в ньому»

Темп фільму неквапливий, тон беземоційну, жорсткий і відсторонений, герої середньостатистичні. Безпам'ятство і нечутливість, елементарний монтаж, сцени часто зняті байдужою статичною камерою, музика - тільки якщо в кадрі є її джерело, діалоги, як правило, вичерпуються похмурим мовчанням. Переможець «Кінотавра»: неспішне кіно про життя.

Голова журі «Кінотавра» Павло Чухрай пояснив рішення журі так: «„Шультес“ — глибокий, дуже професійно зроблений фільм. Паузи, які Бакур вміє заповнювати, мені нагадують Тарковського: чим дивніше, тим модніше.»

Ролі[ред. | ред. код]


Посилання[ред. | ред. код]