Щоденник баскетболіста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
The Basketball Diaries
англ. The Basketball Diaries
Жанр молодіжний фільм, історія про дорослішання, драматичний фільм, кримінальний фільм, екранізація літературного твору[d] і біографічний фільм
Режисер Скотт Келверт
Продюсер Ліз Хеллер
Джон Бард Мануліс
Сценарист Джим Керролл
(Роман) Брайан Голубофф
На основі The Basketball Diariesd
У головних
ролях
Леонардо ДіКапріо
Лоррейн Бракко
Джеймс Мадіо
Марк Волберг
Бруно Кірбі
Оператор Девід Філліпс
Композитор Грем Ревелл
Кінокомпанія Island Pictures
Дистриб'ютор Metro-Goldwyn-Mayer(MGM HD)
New Line Cinema
Тривалість 103 хв.
Мова Англійська
Країна США США
Рік 1995
Дата виходу 21 квітня 1995
IMDb ID 0112461

«Щоденник баскетболіста» або «Щоденники баскетболіста» (англ. The Basketball Diaries) — кінофільм режисера Скотта Келверта, знятий у 1995 році за автобіографічним романом Джима Керролла.

Сюжет[ред. | ред. код]

Розповідь ведеться від імені Джима Керролла, головного героя й автора «Щоденників баскетболіста», шістнадцятирічного підлітка, який грає в цю гру й пише гарні вірші. Життя Джима повністю сконцентровано навколо баскетбольного майдачика, який і стає метафорою цілого світу в його свідомості.

Але найкращий друг, який вмирає від лейкемії, тренер (Живчик), що дозволяє собі неприйнятні вольності по відношенню до хлопчиків зі свієї команди, підліткова нудьга і апетит до кокаїну та героїну — усе це стає на шляху до мрії молодого Джима стати зіркою баскетболу. Він і його друзі починають захоплюватися наркотиками...

У ролях[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Фільм насправді знятий на основі реальних подій, а якщо точніше, то за мотивами однойменного автобіографічного роману Джима Керролла, виданого у 1978 році. Сам роман був написаний на основі щоденника автора, який він вів ще коли був підлітком, і де описував усе своє бурхливе дорослішання.
  • Спочатку на роль Джима Керрола був затверджений Рівер Фенікс, який помер від передозування наркотиків до початку зйомок.
  • Фільм намагалися заборонити у Сполучених Штатах Америки, після того, як у 1996 році підліток на ім'я Барі Лукатіс повторив одну з його сцен, одягнувши до школи плащ ковбоя, під яким було приховано зброю, і відкрив вогонь. У 1998 році цю ж сцену повторив і ще один підліток на ім'я Кіпленд Кінкель — після того як вбив своїх батьків, він вирушив до школи в такому ж плащі і з прихованою зброєю, у результаті 2 учні померли, а 24 були поранені.

Посилання[ред. | ред. код]