Яз (пляж)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 42°17′00″ пн. ш. 18°48′17″ сх. д. / 42.28333° пн. ш. 18.80472° сх. д. / 42.28333; 18.80472

Вигляд на пляж

Яз (серб. Јаз) — пляж, який знаходиться в общині Будва, що в Чорногорії. Розташований на 2,5 кілометри західніше від міста Будва. Складається з двох частин: одна має довжину 850 метрів, а інша, колишній нудистський пляж, 450 метрів. Це гальковий пляж з місцем для кемпінга, який простягається на більшій частині берегу (має місткість на 2 000 наметів).

Хоча пляж і належить до найдовших у Чорногорії та є популярним серед відпочивальників, міжнародну популярність місце здобуло через численні концерти та події.

Місце проведення концертів[ред. | ред. код]

У липні 2007 року в цьому місці виступили The Rolling Stones. Після чого Яз став відомим концертним майданчиком для різних міжнародних музичних подій. Проте в липні 2009 року концерти припинились.

Щорічні літні концерти розглядалися як інструмент для підвищення міжнародного іміджу Чорногорії, а також покращували в країні туристичний напрямок. Здебільшого ці події були профінансовані Светозаром Маровичем, впливовим чорногорським політиком, який є уроджинцем Будви.

Літо 2007-08 років[ред. | ред. код]

9 липня 2007 року тут зіграли свій концерт The Rolling Stones у рамках власного світового туру «A Bigger Bang». Заради виступу гурту було вирівняно велику ділянку біля пляжу та розширено дорогу. Концерт відвідало 40 000 людей, а Будва отримала відзнаку найменшого міста, яке приймало фанів The Rolling Stones з усього світу.[1]

Наступною значною подією став трьохденний «Live Fest», який відбувся у серпні 2008 року. На фестивалі виступали такі відомі виконавці як: Ленні Кравіц, Арманд Ван Гельден, Діно Мерлін, Горан Брегович та Здравко Чолич.

25 вересня того ж року відбувся концерт Мадонни в рамках світової програми «Sticky & Sweet Tour» ― подію відвідало 47 524 людей. У 2008 році тут також виступали Van Gogh, Девід Моралес та Junior Jack.

«Live Music Festival 2009»[ред. | ред. код]

Sea Dance Festival 2015

На початку 2009 року організатори фестивалю оголосили, що влітку буде відбуватись «Live Music Festival» ― на ньому будуть виступати такі виконавці як Тіна Тернер, Брітні Спірс та Дзуккеро.[2][3]

Пізніше Рака Марич заявив, що жоден з перелічених виконавців не приїде на фестиваль. Для популярної газети «Vijesti» він сказав наступне: «Внаслідок світової фінансової кризи, на цьогорічному музичному фестивалі не буде деяких світових зірок». Незважаючи на те, що Тіна Тернер вже закінчила своє світове турне, відзначивши своє 50-річчя у професії, і була вільною для нових концертів, Марич сказав, що «вона закінчила тур і ніколи вже більше не буде в турне знову», що, звичайно, не було правдою. Він також повідомив, що «Брітні Спірс закінчує своє європейське турне 26 липня», тож вони вже не можуть запросити її.

Незважаючи на те, що організатори офіційно заявили про виступ таких виконавців як Vlado Georgiev, Plavi Orkestar, Riblja Čorba, другий «Live Music Festival» так і не відбувся.

«Summer Fest 2012»[ред. | ред. код]

Після трирічної відсутності, музичні концерти повернулися влітку 2012 року з трьохденним фестивалем «Summer Fest», який проводився з 5 по 8 серпня. Замість світових відомих виконавців на фестивалі були представлені такі місцеві, як: Nagual, Night Shift, Van Gogh, Hladno Pivo, Nipplepeople, Off Duty, SARS, Pero Defformero, Partibrejkers, Riblja Čorba, The Beatshakers, Gomila Nesklada, Who See, Inspektor Blaža i Kljunovi, Kiki Lesendrić & Piloti, Orthodox Celts та Junior Jack.

«Sea Dance Festival 2014»[ред. | ред. код]

У 2014 році на пляжі Яз проходив триденний літній музичний фестиваль «Sea Dance Festival».[4][5] На музичній події виступали такі виконавці як Jamiroquai, Underworld, Example Live, Bad Copy, Darkwood Dub, Kiril Djaikovski ft. TK Wonder, Eddy Temple-Morris, Eyesburn, Juan Atkins, Klingande, Lollobrigida, Mark Knight, Neno Belan & Fiumens, Patife, Rambo Amadeus, Roger Sanchez, Tara McDonald, Timo Maas, Urban & 4, Who See.[6]

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Stones@Budva;9 July 2007
  2. Tina Tarner u Budvi;RTS, 19 January 2009
  3. Tina Tarner u Budvi [Архівовано 2016-03-04 у Wayback Machine.];Press, 20 January 2009
  4. EXIT Adventure Announcement. Архів оригіналу за 17 жовтня 2014.
  5. Budva and EXIT Flood Relief. Архів оригіналу за 4 березня 2016.
  6. Sea Dance Festival Preparation Announcement. Архів оригіналу за 16 листопада 2014.