Як бути чорним

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Як бути чорним
англ. How to Be Black
Жанр автобіографія
Автор Баратунде Терстон
Мова англійська
Опубліковано 2012
Країна  США
Видавництво HarperCollins
ISBN 9780062003225
Сайт howtobeblack.me(англ.)

«Як бути чорним» (англ. How to Be Black) — автобіографічна книга 2012 року американського коміка Баратунде Терстона. Це розповідь про життя та виховання Терстона, в якій обговорюються стереотипи щодо афроамериканців, їхньої соціальної ідентичності та стосунків з білими однолітками.

Опис[ред. | ред. код]

Описуючи книгу, Терстон сказав, що він сподівається, що вона відкриє читачеві «інший бік життя чорношкірих, пропонуючи практичні, гумористичні поради, засновані на його власному болісному досвіді»[1], і що «якщо у вас немає почуття гумору, ця книга вас дуже засмутить»[2].

Телебачення[ред. | ред. код]

У вересні 2021 року стало відомо, що на телеканалі ABC розробляється анімаційний телесеріал за мотивами книги. Його вироблятимуть 20th Century Animation та ABC Signature, а Терстон виступить сценаристом та виконавчим продюсером разом із Кортні Ліллі[3]. Однак у жовтні 2022 року ABC вирішив не запускати пілот, оскільки вони не зосереджуватимуться на анімації[4].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Книга є бестселером за версією «Нью-Йорк таймс»[2].

Дж. Вікторія Сандерс із San Francisco Chronicle сказала, що книга «проливає світло на незручну правду про незручне ставлення Америки до стереотипних та монолітних чорних, пропонуючи дуже кумедні поради на такі теми, як „Як бути чорним другом“, „Як розмовляти з усіма чорношкірими людьми“ та „Як бути чорним працівником“, „Як говорити від імені всіх чорношкірих людей“ і „Як бути чорношкірим працівником“», але каже, що найкраще Терстон описав своє проблемне виховання, в якому його батька вбили, примусивши матір виховувати його самотужки, а також свій досвід навчання в школі Сидвелл Френдс і Гарвардському університеті[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Baratunde Thurston Explains 'How To Be Black' (англ.). NPR. 1 лютого 2012. Процитовано 28 червня 2013.
  2. а б Marques, Michelle (15 листопада 2013). Baratunde Thurston's 'How To Be Black' Humorously Answers An Age Old Question. Huffington Post (англ.). Процитовано 28 червня 2013.
  3. White, Peter (22 вересня 2021). Animated Series 'How To Be Black' From Baratunde Thurston & Courtney Lilly In The Works At ABC. Deadline Hollywood (англ.). Процитовано 21 лютого 2024.
  4. White, Peter (22 вересня 2021). ABC Reshapes Year-Round Development With 2 Defined Cycles As Net’s Simran Sethi Talks ‘Abbott Elementary’ Effect, Hopes For ‘Alaska Daily’ (англ.). Процитовано 21 лютого 2024.
  5. Sanders, J. Victoria (19 лютого 2013). 'How to Be Black,' by Baratunde Thurston: review. San Francisco Chronicle (англ.). Процитовано 28 червня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]