Як козаки у футбол грали

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Як козаки у футбол грали»
рос. Как казаки в футбол играли
ВидАнімаційна комедія
мультфільм
пригоди
РежисерВолодимир Дахно
СценаристВолодимир Капустян
ОператорАнатолій Гаврилов
КомпозиторБорис Буєвський
Кінокомпанія«Київнаукфільм»
Тривалість17 хв. 33 сек
Країна УРСР
Рік1970
IMDbID 1230144

«Як козаки́ у футбо́л гра́ли» — мультфільм студії «Київнаукфільм», знятий у 1970, друга історія серіалу «Козаки».

Сюжет

[ред. | ред. код]

Мультфільм розпочинається з того, що козаки чекають прибуття Грая, Ока і Тура з Лондона. Ті повертаються на батьківщину й розповідають не тільки про місто, а про гру, яку вони там побачили — футбол. І козацький загін починає тренування, задля того, щоб здобути чемпіонський кубок з футболу в Англії. Троє козаків, котрі навчили азів футболу інших, збирають команду і вирушають на Захід, залишивши вдома зброю.

Козаки грають у трьох країнах Європи. Перша з яких невідома, оскільки на табло при показі рахунку висвітлюється слово "Лицарі". Ймовірно, це гравці з середньовічної Німеччини, виходячи з чисельних натяків. Спершу козаки не можуть пробити захист лицарів, одягнених в обладунки. Тоді вони протиставляють лицарям спритність і грають так, що суперники не могли захопити м'яч.

У Франції вони грають проти мушкетерів у палаці. Мушкетери елегантно перекидають м'яч одне одному. Козаки покладаються на жвавий натиск і виграють.

В Англії матч відбувається в Лондоні. Спершу поле виявляється залите дощем і англійці стоять на острівцях, між якими перекидають м'яч. Далі Тур влучає м'ячем у хмару і дощ припиняється. Поле висихає, тому козаки швидко обігрують англійців. Англійська королева неохоче вручає їм кубок, з яким козаки повертаються додому.

Знімальна група

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Мій почерк — український (PDF). Архів (PDF) оригіналу за 27 вересня 2020. Процитовано 22 лютого 2021.
  • Володимир Дахно. Як козаки в тридев'яте царство не дійшли. Укрінформ. Архів оригіналу за 9 червня 2020. Процитовано 22 лютого 2021.
  • Мультфільм «Як козаки у футбол грали» на сайті IMDb (англ.)
  • Про мультфільм «Як козаки у футбол грали»(рос.) на сайті animator.ru