Анімація (мистецтво)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Мультфільм)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анімований кінь

Анімація, анімаційне кіно (мультиплікація, мультиплікаційне кіно[1][неавторитетне джерело]) — вид кіномистецтва, твори якого створюють методом покадровго знімання послідовних фаз руху мальованих (графічна або мальована анімація) або об'ємних (об'ємна або лялькова анімація) картинок.

Сьогодні класифікація розрізняє 4 типи анімації: 2D, 3D, покадрова мультиплікація і stop-motion.Крім цього, існують деякі більш специфічні види анімації, для яких також потрібні певні вміння. Наприклад, Голкова, пісочна та анімація на воді

Технологія[ред. | ред. код]

Короткометражна анімаційна стрічка «Перший епізод походу Лами Драми» виробництва Інституту Блендера[en] (Амстердам, Королівство Нідерландів)

Анімаційні фільми (кінцевий продукт анімації) створюють шляхом або покадрового знімання (stop-motion), або промальовуючи (на целулоїді, папері (покадрова мультиплікація) або в комп'ютері(2D i 3D)) фази руху об'єктів, з подальшим їх поєднанням у єдиний відеоряд.

Історія[ред. | ред. код]

Історія анімації починається 20 липня 1877р. у Франції, коли інженер-самоучка Еміль Рейно створив і представив публіці перший праксиноскоп. 28 жовтня 1892 року Еміль Рейно продемонстрував у паризькому Музеї Гревен першу анімаційну стрічку за допомогою апарату «оптичний театр», що діє інакше, ніж кінопроєктор (це було до винаходу кінематографа).

Перші анімаційні фільми являли собою мальовані й розфарбовані від руки пантоміми тривалістю аж до п'ятнадцяти хвилин. Вже тоді можна було додавати звуковий супровід, синхронізований із зображенням. Рейно створював також анімаційні фільми, в яких поряд з малюнками застосовувалися фотографії. Надалі внесок у розвиток анімації робили інші аніматори, створюючи картини в різних жанрах і техніках.

Основні техніки[ред. | ред. код]

Мальована мультиплікація

Класичний вид анімації, у якому художник послідовно промальовує на плівці кожну фазу руху персонажа. Потім плівки з різними персонажами накладаються, і фотографуються.

Flash-анімація

Flash – широко відома програма Adobe, що створена для створення 2D-графіки, що значно полегшує фазування. Flash-анімацію легко впізнати по обмеженій кількості фазових трансформацій, що запропоновані у програмі.

Лялькова анімація

Створюється за допомогою ляльок-акторів та макету сцени покадровим зніманням.

пісочна Анімація

У ній легкий порошок (найчастіше очищений пісок) насипається на підсвічене скло і перемішується, створюючи ілюзію руху. Найчастіше усі дії виконуються руками, але можуть використовуватись і пензлі.


3D комп'ютерна графіка

Комп'ютерна анімація - вид мультиплікації, похідний від комп'ютерної графіки. На сьогодні комп'ютерна анімація має дуже широке застосування як в області розваг, так і у виробничій, науковій та діловій сферах. У тривимірної комп'ютерної анімації робота ведеться не з картинкою, а з віртуальним світом.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Анімація чи мультиплікація? [Архівовано 9 грудня 2014 у Wayback Machine.] // Блоґ-тека української анімації. Переглянуто 11 листопада 2014.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Barrier, J. Michael. Hollywood Cartoons: American Animation in Its Golden Age. New York: Oxford University Press, 1999. ISBN 0-19-503759-6. (англ.)
  • Bendazzi, Giannalberto. Cartoons: One Hundred Years of Cinema Animation. Bloomington, Indiana: Indiana University Press, 1994. ISBN 0-253-20937-4. (англ.)
  • Maltin, Leonard. Of Mice and Magic: A History of American Animated Cartoons. New York: Plume, 1980. ISBN 0-452-25993-2. (англ.)
  • Stabile, Carol and Mark Harrison, eds. Prime Time Animation: Television Animation and American Culture. London: Routledge, 2003. ISBN 0-415-28326-4. (англ.)
  • Stephenson, Ralph. The Animated Film. London: Tantivity Press, 1973. ISBN 0-498-01202-6. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]