Японська амадіна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Японська амадіна

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Астрильдові (Estrildidae)
Рід: Мунії (Lonchura)
Вид: Японська амадіна
Lonchura striata domestica
Посилання
Вікісховище: Lonchura striata domestica
Віківиди: Lonchura striata domestica
NCBI: 299123


Японська амадіна (Lonchura striata domestica) - популярна декоративна пташка, яка не зустрічається в дикій природі.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина тіла 10-11см. У японських амадін величезна різноманітність забарвлень. Серед них є двоколірні, триколірні та одноколірні. Здебільшого чоло, вуздечка, сторони голови, горло, зоб і верхня частина грудей чорні. Сторони шиї шоколадно-коричневі. Надхвістя біле. Решта верхньої частини тіла темно-коричнева, лише окремі пір'їни мають світлі стволики, через що по спині розкидані рідкісні строкатки. Особини різної статі забарвлені однаково і не мають зовнішніх статевих ознак. Зустрічаються особини з чубчиком. Середня тривалість життя становить близько 5 - 7 років. За добрих умов доживають і до 10 років.

Походження[ред. | ред. код]

Досі в походженні цього птаха багато чого незрозуміло: деякі дослідники пов'язують його походження від гострохвостої бронзової амадіни, інші стверджують, що це гібрид. В давнину цих пташок утримували в домах китайці. Згодом амадіна потрапила у Японію. В Європу завезена з Японії, через що отримала назву.

Розмноження[ред. | ред. код]

Птахи не вибирають конкретний період для розмноження і виводять пташенят у будь-яку пору року. Тільки в цей період можна помітити різницю між самцем та самкою. Коли самець співає, він трохи опускає крила вниз і піднімає хвіст, стрибаючи на одному місці. У інший час статеві відмінності не помітні.

Пташенята у японських амадін з'являються голими, і повністю залежать від батьків. У птахів цього виду материнський інстинкт розвинений дуже добре. Через 1 - 2 тижні пташенята оперяються. У результаті їх оперення стає сіруватим, і лише за кілька місяців вони стають копіями дорослих птахів.

Японські амадіни чудові няньки і прийомні батьки для пташенят багатьох в'юркових ткачиків.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]