Гіднел Пека

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ґиднеллум Пека)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гіднел Пека
Гіднел Пека
Гіднел Пека
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Гриби (Fungi)
Підцарство: Вищі гриби (Dikarya)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Підвідділ: Agaricomycotina
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Телефоральні (Thelephorales)
Родина: Банкерові (Bankeraceae)
Рід: Гіднел (Hydnellum)
Вид: Гіднел Пека
Hydnellum peckii
Banker (1912)
Посилання
Вікісховище: Hydnellum peckii
EOL: 198192
MB: 414442
IF: 414442

Гіднел Пека (Hydnellum peckii) — вид хижих грибів з роду гіднел (Hydnellum) родини банкерові (Bankeraceae). Названо на честь американського міколога та бріолога Чарльза Гортона Пека. Має народні назви «полуниця з вершками», «зубний червоний сік», «диявольський зуб», «гриб-зуб, що кровоточить».

Опис[ред. | ред. код]

Зовнішністю схожий на чудернацький десерт. Плодові тіла прості або зрощені, з сплощеним або втиснутим, зазвичай нерівним, бархатисто-лускатим капелюшком в середньому до 6,5 см в діаметрі, максимально — 10,5 см. Його забарвлено у білі тони, з віком набуває червоно-чорний, фіолетово-чорний або коричневий, рідше темно-синій відтінок, нерідко з концентричними зонами. На капелюшку виступають краплі криваво-червоної рідини, що робить гриб схожим на відкриту рану.

Ніжка 0,5-6 × 0,5-2 см, циліндричної або веретеноподібної форми, білувата, потім одного кольору з капелюшком. Гименофор шипуватий, шипики до 5 мм довжиною, спочатку білого кольору, потім темнішає до світло-бузкового або бурого. М'якоть світла, рожево-коричневого або світло-коричневого кольору, в ніжці темніша, ніж в капелюшку, з помітними жовтуватими прожилками.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Є неїстівним грибом внаслідок гіркого смаку. Запах зберігає навіть в сухому вигляді. Виростає восени на піщаному ґрунті в хвойних (ялинових і соснових) лісах. Приємний запах і забарвлення є засобом привернути комах, якими він живиться. Також отримує поживні речовини з ґрунту.

Застосування[ред. | ред. код]

Червоний сік, що виділяється з гриба, містить пігмент, який за своїми властивостями аналогічний гепарину, що широко використовується в медицині для розрідження крові. Поряд з іншими видами цього роду його також використовують для виготовлення натуральних барвників.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Зустрічається він в деяких частинах Європи: Шотландії, Німеччини та Італії, а також в Україні в Карпатах, Північній Америці, є в Кореї, Ірані.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Miller HR, Miller OK (2006). North American Mushrooms: a Field Guide to Edible and Inedible Fungi. Guilford, CN: Falcon Guide. p. 405. ISBN 0-7627-3109-5
  • Sept JD. (2006). Common Mushrooms of the Northwest: Alaska, Western Canada & the Northwestern United States. Sechelt, BC, Canada: Calypso Publishing. p. 68. ISBN 0-9739819-0-3.