Ґрунти та ґрунтові ресурси Башкортостану

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Види ґрунтів[ред. | ред. код]

На території Башкортостану відрізняються чотири основні види ґрунтів: сірий лісовий ґрунт, пурпуровий ґрунт, чорний ґрунт, гірський грунт.

Близько 50 % рівнин Башкортостану складають ліси. На Уралі, у вигляді островів у темно-сірих лісових землях, дубово-березові та липові ліси чергуються із зерно-сортовими луками та різнотравно-трав'яними степами на типових та карбонатних чорних ґрунтах.

Сірі лісові ґрунти[ред. | ред. код]

На півночі республіки вздовж правого берега річки Біла за гирлом Ехему починається ліс Горо, саме тут спостерігають сірі лісові ґрунти. Цей ґрунт займає верхню частину нафтового родовища республіки і характерний для лісової зони. У цій місцевості багато опадів, тому повені змивають значну частину ґрунту. Від 3-7 % сірого лісового ґрунту знаходиться в лісі..

Пурпуровий ґрунт[ред. | ред. код]

Характерною особливістю лісової зони також є пурпуровий ґрунт, який спостерігається в північній частині Башкортостану і займає близько однієї десятої частини площі республіки.

Цей ґрунт поширений у теплих лісах. Сонце в такому густому лісі менше гріє землю, ґрунт повільно прогрівається, розтоплений сніг та дощ змивають ґрунт і зменшують пурпурову секрецію. Пурпурова секреція на таких ґрунтах не перевищує 3-4 %.

Чорні ґрунти[ред. | ред. код]

Чорноземи широко розповсюджені в лісостепових і степових зонах, починаючи вздовж лівого берега річки Білої, та за Уралом. Цей ґрунт становить половину земельної площі республіки. Значна частина ґрунту товста, тобто півметра і більше. Секрет у тому, що зола складає близько 15 % ґрунту. Умови тут дуже сприятливі для збагачення ґрунту — підтримується помірна вологість і сонячне світло добре прогріває ґрунт.

Гірський ґрунт[ред. | ред. код]

Верхня частина гірського Башкортостану характеризується маломіцними і низьколегованими гірськими ґрунтами, на які припадає 8 % площі республіки. У цьому ґрунті багато білого каменю та десятки скель, і він дуже бідний.

Вплив людини[ред. | ред. код]

Ґрунтовий ресурс надає можливість вести різні види підприємництва — землеробство, рослинництво та тваринництво. Сільське господарство закладає основу для розвитку харчової промисловості. Те, що ґрунт разом із агрокліматичними ресурсами використовується у сільському господарстві, вже визначає цінність земель. І такі землі займають майже половину площі республіки. Шістдесят п'ять відсотків сільськогосподарських угідь — рілля, 34 відсотки — пасовища, а понад 0,5 відсотка — засаджені багаторічні зелені культури.

Землі сільськогосподарського призначення[ред. | ред. код]

Основна площа сільськогосподарських угідь припадає на Західний Башкортостан. У деяких районах сільськогосподарські угіддя складають 80 % усієї площі. У сільському господарстві переважають площі орних земель. Більш родючі (84 тис. Га), скелясті (640 тис. Га), а також ті ґрунтові ресурси які піддані ерозії(4000 тис. Га), вони дещо знижують цінність земельних та ґрунтових ресурсів.

Вплив людини на ґрунт[ред. | ред. код]

Вплив людини на грунт має позитивні і негативні фактори. Від природної ерозії ґрунту посилюється негативний вплив і на людину. Гірські валуни часто стають проблемою для посівних площ Башкортостану. Ураганний вітер та град часто наносять пошкодження не тільки посівним культурам а й грунтам. Також часто бували випадки забруднення грунту у місцях видобутку і переробки нафти.

Ерозія ґрунту[ред. | ред. код]

В результаті діяльності людини настає ерозія ґрунтів, що зменшує площу сільськогосподарських земель. Найзабрудненіші ґрунти: на заході це частинаБугульминсько-Белебеївської височини, на півдні — навколо гірського хребта Общий сирт.

Площа вітрової ерозії орних земель посилюється на розораних ґрунтах. Ерозія землі, особливо в Туймазивському, Благоварському, Альшеевському, Давлекановському, Біжбулякському і Західному Башкортостані помітна сильніше ніж в інших районах.

У республіці було виявлено понад 2300 масштабних ерозій ґрунту, через що близько 250 000 га. орної землі було витіснено з сільськогосподарського обігу. Приблизно половина вимитих водою шарів грунтів піддається ерозії. Дані дослідження показали, що минулого року в республіці було вимито і піддано ерозії близько 10-50 тонн ґрунтів.

Позитивний вплив[ред. | ред. код]

Хороший спосіб позбутися ерозії та деградації ґрунтів і підвищити його продуктивність вже впроваджується в республіці. Застосовується система обробітку ґрунту: висаджуються лісові посадки, застосовуються засоби для оранки без обертання борозни. Гірські схили засаджуються багаторічними травами. Роботи з прибирання снігу проводяться на схилах хребта, що допомагає зменшити ерозію ґрунту, сприяє збереженню посівних. Чергування посівів багаторічних бобових з річним оборотом посівного зерна дає хороші результати: відмічається збільшення якості грунту.

Охорона ґрунтів[ред. | ред. код]

В цілях збереження ґрунтів ведеться боротьба проти шкідників посівів. Це досягається завдяки певним технологіям. однак найважливішим залишається збереження задовільного стану грунту.

Література[ред. | ред. код]

  • М Хисмәтов. Ф., В Сухова. ПК. Географія Республіка. 9 -х класів, Уфа, «Китап» в 2001 році. 200 сторінок.