AIGO

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
AIGO
Розташування Gingind
Стиль телескопа Детектор гравітаційних хвиль

AIGO (англ. Australian International Gravitational Observatory, Австралійська міжнародна гравітаційна обсерваторія) — дослідницька установа, розташована поблизу Гінгіна[en], на північ від Перта в Західній Австралії, яка бере участь в роботі з детектування гравітаційних хвиль.

Він керується Австралійським міжнародним центром гравітаційних досліджень (англ. Australian International Gravitational Research Centre) через Університет Західної Австралії під егідою Австралійського консорціуму інтерферометричної гравітаційної астрономії.

Метою закладу є розробка передових методів для покращення чутливості інтерферометричних детекторів гравітаційних хвиль, таких як LIGO та VIRGO. Дослідження діючих інтерферометричних детекторів гравітаційних хвиль показує, що AIGO розташований майже в ідеальному місці для доповнення до існуючих детекторів у північній півкулі[1].

Поточні прилади[ред. | ред. код]

В установі знаходиться L-подібний інтерферометр для виявлення гравітаційних хвиль з плечем 80 м і надвисоким вакуумом під назвою AIGO Stage I[2].

LIGO-Австралія[ред. | ред. код]

Було запропоновано побудувати в обсерваторії LIGO-Australia (AIGO Stage II) - трикутник із трьох детекторів інтерферометра Advanced LIGO[3][4]. Він мав складатися з L-подібного інтерферометра розміром 5 км з кожного боку, з вакуумними трубами близько 700 мм в діаметрі[2].

Дорожня карта розвитку 2010 року[5], видана Міжнародним комітетом гравітаційних хвиль, рекомендувала як найвищий пріоритет розширення глобального масиву інтерферометричних детекторів. У своїй дорожній карті комітет визначив південну півкулю як одне з ключових місць, де гравітаційно-хвильовий інтерферометр може найбільш ефективно доповнити існуючі детектори. AIGO у Західній Австралії був добре розташований для роботи з існуючими та запланованими компонентами глобальної мережі, і вже мав активну спільноту дослідників гравітаційних хвиль.

План LIGO-Australia був схвалений американською агенцією з фінансування LIGO, Національним науковим фондом, за умови, що він не передбачає збільшення загального бюджету LIGO. Витрати на будівництво, експлуатацію та укомплектування інтерферометра повністю лягали на австралійський уряд[6]. Після річних зусиль лабораторія LIGO неохоче визнала, що запропоноване переміщення детектора Advanced LIGO до Австралії доводиться відмінити. Уряд Австралії взяв на себе зобов’язання щодо збалансованого бюджету, і це перешкоджало будь-яким новим починанням у науці. Кінцевий термін відповіді від Австралії минув 1 жовтня 2011 року.

Потім цю пропозицію було передано до Індії, де Індійська ініціатива зі спостережень гравітаційних хвиль (INDIGO) отримала деяку державну підтримку для реалізації подібного плану під назвою LIGO-India, який замінив собою AIGO. Хоч Індія й не настільки вдало розташуванна, як Австралія, вона виявилась прийнятною заміною.

Інші установи на тій самій території[ред. | ред. код]

AIGO знаходиться на тій самій території, що й Gravity Discovery Centre[en] і Обсерваторія GDC[en], які є освітніми та навчальними закладами, відкритими для громадськості. Тут також розташована Австралійська Джинджинська магнітна обсерваторія наук про Землю (англ. Geoscience Australia Gingin Magnetic Observatory), одна з дев’яти мереж для моніторингу магнітного поля Землі[7][8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Searle, Antony C.; Scott, Susan M.; McClelland, David E.; Finn, L. Samuel (2006). Optimal location of a new interferometric gravitational wave observatory. Physical Review D. 73 (12): 124014. Bibcode:2006PhRvD..73l4014S. doi:10.1103/PhysRevD.73.124014.
  2. а б David Blair (ред.). AIGO Stage II. Australian Consortium for Interferometric Gravitational Astronomy (ACIGA).
  3. The Need for a Southern Hemisphere Detector. AIGO. Архів оригіналу за 19 March 2012. Процитовано 28 April 2012.
  4. Reaching Still Higher by Going Down Under: the LIGO-Australia Concept, by Dave Beckett, 10/11/2010, LIGO Laboratory News.
  5. The future of gravitational wave astronomy (PDF). GWIC. Архів оригіналу (PDF) за 23 February 2016. Процитовано 28 April 2012.
  6. http://www.sciencemag.org/cgi/content/full/sci;329/5995/1003, article from Science magazine, 27 August 2010.
  7. Geomagnetic observatory relocated. Australian Government Geoscience Australia. Архів оригіналу за 21 March 2012. Процитовано 28 April 2012.
  8. Gnangara geomagnetic observatory—50 years young. Australian Government Geoscience Australia. Процитовано 28 April 2012.

Посилання[ред. | ред. код]