Adenanthos drummondii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Adenanthos drummondii — чагарник, вид роду Аденантос (Adenanthos) родини Протейні (Proteaceae), що росте на південному узбережжі Західної Австралії. Кущ заввишки 0,2-1,0 м , із червоними або жовтими суцвіттями.

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Adenanthos drummondii — чагарник висотою до 1 м з лігнотубером. Листя розташоване пучками на вершинах гілок, глибоко сегментовані та округлі в перерізі, зазвичай довжиною 5-10 мм, діаметром менш як 0,5 мм, з короткими притиснутими волосками. Оцвітини довжиною близько 12 мм, жовті в основі, червоні на вершині, опушені зовні, з пучком волосків. Стовпчик у бутоні різко вигнутий, після того, як квітка розпускається, вона стає різко вигнута в підставі і майже пряма вгорі, опушена тільки біля основи, довжиною 30 мм; зав'язь опушена короткими волосками. Цвіте у серпні або в листопаді[1].

Відрізняється від інших аденантосів червоними та жовтими квітками, а також різко вигнутим, майже прямим стовпчиком під час цвітіння. Крім Adenanthos drummondii пучок волосся, що закриває горло квітки, зустрічається лише у A. argyreus.

Поширення та місця зростання[ред. | ред. код]

A. drummondii — ендемік Західної Австралії. Зустрічається між Нью-Норча, Вонган-Хіллз та Три-Спрінгс. Росте у квонгані[1]. Зростає в біорегіонах Ейвон-Уітбелт, піщані рівнини Джералдтон, ліси Джарра та прибережна рівнина Суон .

Охоронний статус[ред. | ред. код]

Міжнародний союз охорони природи класифікує природоохоронний статус виду як "вимираючий". Виду загрожує розвиток сільського господарства та гірничодобувної промисловості в ареалі, а також інвазивні рослини та захворювання[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Adenanthos drummondii Meisn., in J.G.C.Lehmann, Pl. Preiss. 1: 514 (1845). Flora of Australia Online (англ.). Архів оригіналу за 25 серпня 2021. Процитовано 8.25.2021.
  2. Adenanthos drummondii: інформація на сайті МСОП (англ.) 25 августа 2021 года