Колібрі-манго смарагдовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Anthracothorax viridis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-манго смарагдовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Polytminae
Рід: Колібрі-манго (Anthracothorax)
Вид: Колібрі-манго смарагдовий
Anthracothorax viridis
(Audebert & Vieillot, 1801)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Trochilus viridis
Посилання
Вікісховище: Anthracothorax viridis
Віківиди: Anthracothorax viridis
ITIS: 178078
МСОП: 22687143
NCBI: 190442

Колі́брі-ма́нго смарагдовий[2] (Anthracothorax viridis) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Ендемік Пуерто-Рико.

Опис[ред. | ред. код]

Смарагдові колібрі-манго

Довжина птаха становить 11—14 см, вага 7 г. Верхня частина тіла смарагдово-зелена, нижня частина тіла синьо-зелена з металевим відблиском. Хвіст округлий, синювато-чорний з металевим відблиском, стернові пера мають білі кінчики. Дзьоб дещо вигнутий, чорний. Виду загалом не притаманний статевий диморфізм, однак у самиць за очима є невеликі білі плямки, відсутні у самців. У молодих птахів пера на голові і спині мають коричнюваті краї.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Смарагдові колібрі-манго мешкають переважно в горах у центрі й на заході острова, в прибережних районах зустрічаються рідко. Вони живуть у вологих тропічних лісах і на плантаціях, переважно на висоті від 800 до 1200 м над рівнем моря. Живляться нектаром різноманітних квітучих дерев. чагарників і ліан, а також комахами і павуками, яких ловлять в польоті або збирають з рослинності. Шукають їжу в усіх ярусах лісу. Самці захищають кормові території. Сезон розмноження триває з жовтня по травень. Гніздо невелике, чашоподібне, зовні покривається лишайниками, прикріплюється вертикальних гілок високих дерев, на висоті понад 8 м над землею. В кладці 2 білих яйця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Anthracothorax viridis: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 23 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 23 листопада 2022.