BMW UKL (платформа)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
BMW
Виробник Німеччина BMW
Роки виробництва 2014 — теперішній час

UKL платформа (Untere Klasse, укр. Нижній клас)[1] — модульна автомобільна платформа, розроблена німецьким автовиробником BMW. Модульна архітектура, яка підходить для ряду передньопривідних і повнопривідних моделей.

Мета передньопривідної платформи UKL полягає в тому, щоб запропонувати менші моделі з великим внутрішнім простором, достатньою кількістю місця для пасажирів на задніх сидіннях і великим простором для вантажу. Досягти цих цілей можливо лише шляхом поперечної установки трьох або чотирьох циліндрових двигунів[2]. На момент випуску BMW оголосила, що будь-яка модель до 4,5 метрів довжиною та меншою за серію 3 використовуватиме платформу UKL[3]. За словами Яна Робертсона, керівника відділу продажів і маркетингу BMW, «одна з великих переваг UKL полягає в тому, що ми можемо запускати багато продуктів майже одночасно, оскільки ми займаємося розробкою одночасно»[4].

Платформа має дві похідні версії: UKL1 і UKL2. Першим серійним автомобілем, який використовує платформу UKL, є Mini Hatch 2014 року[5]. Іншою похідною платформою UKL є платформа FAAR, яка була анонсована в 2017 році. Він розроблений з урахуванням чистого ДВС, гібридних та електричних силових агрегатів[6].

Платформа UKL1[ред. | ред. код]

Транспортні засоби, що використовують платформу (календарні роки):

Платформа UKL2[ред. | ред. код]

Платформа UKL2 є більшою версією платформи UKL. Він дебютував з BMW 2 серії Active Tourer у 2014 році. Платформа підтримує колісну базу довжиною 2670 мм і з можливістю розширення до 2780 мм для моделей з довгою колісною базою[2].

Транспортні засоби, що використовують платформу (календарні роки):

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kacher, Georg (24 липня 2017). Erste Infos zum neuen 1er [First info about the new 1-Series]. Auto Bild (нім.).
  2. а б The platform UKL BMW: the secrets of front-wheel drive of the brand of Munich – small luxury cars (амер.). Архів оригіналу за 3 травня 2023. Процитовано 19 березня 2021.
  3. Panait, Mircea (3 серпня 2014). BMW UKL Platform Could Underpin a Dozen Forthcoming Models. autoevolution (англ.). Процитовано 19 березня 2021.
  4. BMW UKL platform to underpin up to 12 models - report. Motor1.com (англ.). Процитовано 19 березня 2021.
  5. Holloway, Hilton (21 липня 2013). How BMW and Mini will sell a million cars per year off one platform. Autocar. Процитовано 26 травня 2014.
  6. Insight: how new BMW platforms can cope with multiple powertrains. Autocar (англ.). Процитовано 19 березня 2021.