Бородниця бородата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Barbilophozia barbata)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бородниця бородата
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Печіночники (Marchantiophyta)
Клас: Jungermanniopsida
Порядок: Юнгерманіальні (Jungermanniales)
Родина: Незірколистові (Anastrophyllaceae)
Рід: Бородниця (Barbilophozia)
Вид:
B. barbata
Біноміальна назва
Barbilophozia barbata
(Schmidel ex Schreb.) Loeske

Бородниця бородата (Barbilophozia barbata) — вид печіночників порядку юнгерманіальних (Jungermanniales)[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Батьківщиною є Європа, Азія, Північна Америка[2].

Росте в помірно тінистих, сухих або помірно свіжих місцях, зазвичай з низьким вмістом вапна. Кращими є кам'яні ділянки, а також коріння дерев, ґрунт і гумус, а також стіни. Він досить поширений у середніх горах і досить рідкісний на рівнинах. У вищих гірських районах цей вид змінюється на Barbilophozia lycopodioides.

Характеристика[ред. | ред. код]

Вид утворює коричнево-зелені або оливково-зелені, часто великі килимки, або росте як окремі рослини серед інших мохів. Висхідні та часто гіллясті рослини мають довжину від 5 до 8 сантиметрів і ширину від 3 до 5 міліметрів. Їх нижня сторона густо вкрита ризоїдами. Бічні листки, розпростерті з обох боків стебла, зближені один до одного та підрізані, мають приблизно таку ж ширину, що й довжина, і приблизно до чверті довжини листа розділені переважно на 4 трикутні, тупо загострені частки, при цьому дві зовнішні частки трохи вужчі за середні. Підлистки відсутні чи дрібні, та є лише на кінці стебла. На одну клітину листка припадає приблизно від 5 до 6 масляних тілець. Вид дводомний. Живці трапляються дуже рідко.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Barbilophozia barbata. The Catalogue of Life (англ.). Процитовано 10.02.2024.
  2. Barbilophozia barbata. Global Biodiversity Information Facility (англ.). Процитовано 10.02.2024.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey: Moosflora (= UTB. 1250). 4., neubearbeitete und erweiterte Auflage. Ulmer, Stuttgart 2004, ISBN 3-8252-1250-5.
  • Ruprecht Düll, Barbara Düll-Wunder: Moose einfach und sicher bestimmen. Quelle & Meyer Verlag Wiebelsheim, 2008, ISBN 978-3-494-01427-2
  • Martin Nebel, Georg Philippi (Hrsg.): Die Moose Baden-Württembergs. Band 3: Spezieller Teil (Bryophyta: Sphagnopsida, Marchantiophyta, Anthocerotophyta). Ulmer, Stuttgart 2005, ISBN 3-8001-3278-8.