Чечевиця афганська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Carpodacus grandis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чечевиця афганська

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: В'юркові (Fringillidae)
Рід: Чечевиця (Carpodacus)
Вид: Чечевиця афганська
Carpodacus grandis
Blyth, 1849
Синоніми
Carpodacus rhodochlamys grandis
Посилання
Вікісховище: Carpodacus grandis
Віківиди: Carpodacus grandis
ITIS: 729206
NCBI: 1400709

Чечевиця афганська[1] (Carpodacus grandis) — вид горобцеподібних птахів родини в'юркових (Fringillidae)[2]. Мешкає в Гімалаях, Каракорумі і Гіндукуші. Раніше вважався підвидом арчевої чечевиці.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 18-29 см, вага 18-35 г. Виду притаманний статевий диморфізм. У самців обличчя і груди червонуваті, живіт і гузка оранжеві, верхня частина тіла коричнева, крила і хвіст більш темні. Крила мають червонуваті края. Самиці мають переважно сірувато-коричневе забарвлення, спина і голова у них більш темні. Груди і живіт білувато-сірі, окремі пера на них мають темні кінчики, що робить їх дещо пістрявими. Дзьоб чорнуватий з попурпуровими краями, очі темно-карі, лапи чорнуваті.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Афганські чечевиці поширені в горах Афганістану, західного і північного Пакистану і північно-західної Індії (на схід до північного Хімачал-Прадешу, взимку до Уттаракханда). Вони живуть на гірських схилах, порослих хвойними лісами з густим підліском, на висоті від 2000 до 2900 м над рівнем моря. Взимку мігрують в долини. Зустрічаються парами або невеликими зграйками, живляться насінням, а також ягодами і дрібними безхребетними.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Carpodacus grandis у базі Avibase.
  2. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Finches, euphonias, longspurs, Thrush-tanager. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 18 липня 2022.