Caulobacter

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Caulobacter
Caulobacter crescentus CB15 під час поділу
Caulobacter crescentus CB15 під час поділу
Біологічна класифікація
Домен: Бактерії (Bacteria)
Тип: Протеобактерії (Proteobacteria)
Клас: Альфа-протеобактерії (α Proteobacteria)
Ряд: Caulobacterales
Родина: Caulobacteraceae
Рід: Caulobacter
Види
Посилання
Вікісховище: Caulobacter
EOL: 97615
ITIS: 956918
NCBI: 75

Caulobacter — рід протеобактерій, найбільш відомий своїм представником Caulobacter crescentus CB15, що широко використовується як модельний організм. Класичний рід Caulobacter — поліфілетична група, і тому повинна бути переглянута. Проте, через складнощі вирощування головного виду роду Caulobacter vibrioides процес ускладнюється, і все ще не завершений[1].

Caulobacter — грам-негативні паличкоподібні бактерії, що можуть мати один полярний джгутик або черешок. Caulobacter не мають внутріклітинних органел. Вони — гетеротрофні аероби і можуть бути знайдені у водних середовищах прикріпленими до твердих частинок, рослинних матеріалів або інших мікроорганізмів за допомогою черешка. Caulobacter ділиться асимертично з утворенням двох функціонально і структурно різних видів дочірніх клітин. Циліндричне тіло клітини із черешком становить приблизно 0,7 мікрометрів в діаметрі і 2-3 мікрометри в довжину. Рухома клітина із джгутиком менша за розміром[2].

Caulobacter загалом живуть в розбавленому водному оточенні, де найзагальніша обмежуюча поживна речовина — фосфор, необхідний для здорового зростання. Відсутність цієї речовини змушує Caulobacter уповільнювати поділ та значно збільшувати черешок.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. J.P. Euzéby: List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature — Genus Caulobacter. Архів оригіналу за 26 вересня 2007. Процитовано 26 серпня 2007.
  2. MicrobeWiki:Caulabacter. Архів оригіналу за 27 серпня 2007. Процитовано 26 серпня 2007.