Цепея австрійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Cepaea vindobonensis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цепея австрійська

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Молюски (Mollusca)
Клас: Черевоногі (Gastropoda)
Родина: Равлики справжні (Helicidae)
Рід: Cepaea
Вид: Цепея австрійська
Cepaea vindobonensis
(Férussac, 1821)
Мапа поширення виду
Мапа поширення виду
Синоніми
Cepaea austriaca (Rossmässler, 1835)

Caucasotachea vindobonensis (C. Pfeiffer, 1828)

Посилання
Вікісховище: Cepaea vindobonensis
EOL: 4899944
МСОП: 156371
NCBI: 1701732

Цепея австрійська, або равлик смугастий австрійський[1] (Cepaea vindobonensis (Férussac, 1821)) — вид наземних молюсків класу Черевоногих (Gastropoda) підкласу легеневих (Pulmonata) родини справжніх равликів (Helicidae).

Опис черепашки[ред. | ред. код]

У дорослих особин висота черепашки коливається переважно в діапазоні від 17 до 21 мм, ширина (діаметр) черепашки — від 20 до 25 мм. Має близько 5 обертів. Черепашка від низько-дзигоподібної (як в інших видів роду Cepaea) до кулясто-дзигоподібної з високим завитком. Пупок повністю закритий, рідше залишається вузька щілина між значно відгорнутим колумелярним краєм устя та нижньою стінкою останнього оберту, яка, насправді, не зовсім відповідає пупку. У молодих особин пупок вузький, частково прикритий. На відміну від інших видів Cepaea, поверхня черепашки досить грубо радіально покреслена. Краї устя і губа коричнюваті (як мінімум є коричнева пляма в районі пупка), рідше — світлі. Черепашка білувата або жовтувата, майже завжди з 4-5 темними спіральними смугами. Іноді смуги світло-коричневі, ніби розмиті, майже зливаються з жовтуватим або бежевим фоном черепашки. 2 верхні смуги часто значно вужчі та світліші, ніж решта смуг. Практично в усіх популяціях домінує морфа 12345, часто зустрічаються також морфи 10345, 1(23)45. Загалом вид менш поліморфний, ніж Cepaea nemoralis i C. hortensis. П'ята смуга проходить дуже близько від пупка — ближче, ніж в інших видів.

Можливі помилки у визначенні[ред. | ред. код]

Черепашки Cepaea vindobonensis з повністю закритим пупком і темною губою часто приймають за Cepaea nemoralis. Види досить добре відрізняються забарвленням (у C.vindobonensis ніколи не буває рожевих або інтенсивно коричневих черепашок, а також типових для Cepaea nemoralis морф 00000 та 00300), положенням п'ятої смуги, грубшою поверхневою скульптурою у C. vindobonensis. Черепашки C. vindobonensis зі світлою губою та світлими краями устя можна сплутати з C. hortensis. Проте в популяціях C.vindobonensis ніколи не буває яскраво-жовтих черепашок без смуг, дуже характерних для C. hortensis. Від смугастих черепашок C. hortensis цепея австрійська чітко відрізняється розташуванням п'ятої смуги.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Зустрічається переважно в Південно-Східній Європі. Широко розповсюджений на території України.

Екологія[ред. | ред. код]

Степовий вид, населяє відносно сухі та теплі біотопи: сухі луки, чагарники, узлісся тощо.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сверлова Н.В Наукова номенклатура наземних молюсків фауни України

Джерела та література[ред. | ред. код]

  1. Сверлова Н.В Наукова номенклатура наземних молюсків фауни України. — Львів, 2003. — 78 с.
  2. Гураль-Сверлова Н. В., Гураль Р. І. Визначник наземних молюсків України. — Львів, 2012. — 216 с.

Посилання[ред. | ред. код]