Маткові ріжки (хвороба)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Claviceps)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Склероцій Claviceps purpurea

Маткові ріжки, спориння або просто ріжки — хвороба злаків, яку викликають ріжки (гриби роду Claviceps, зокрема Claviceps purpurea), що характеризується утворенням у колосках замість зернівок фіолетових ріжків (склероціїв), які є «відпочиваючою» стадією гриба. Хвороба поширена в районах помірного й вологого клімату, її збудник уражує понад 170 культурних і дикорослих злаків, але найчастіше ураження зазнає жито.

Господарське значення[ред. | ред. код]

Розвиток хвороби має негативні економічні наслідки через зниження урожайності, необхідність очищення зерна від склероціїв, та неможливість вживання ураженого зерна людьми через токсичність. Збіжжя забруднене мікотоксинами ріжків викликає у людей ерготизм.

Заходи боротьби[ред. | ред. код]

Заходи боротьби включають: механічне очищення зерна жита та інших злаків від ріжків; посів озимих і ярових хлібів у стислий термін з метою уникнення розвитку у різний час цвітіння й дозрівання рослин; апробація посівів з метою виділення здорових насінних ділянок; очищення стерні; глибока зяблева оранка; підбір сортів із коротким і дружним періодом цвітіння; використання сортів та гібридів, що мають відносно більшу стійкість до гриба збудника.

Використання терміну[ред. | ред. код]

Терміном маткові ріжки називають, окрім хвороби, також гриб збудник і склероції гриба, що утворюються замість зерна, і які є найочевиднішим проявом хвороби.

Див. також[ред. | ред. код]