Cosmarium subprotumidum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Cosmarium subprotumidum

Біологічна класифікація
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Харофіти (Charophyta)
Клас: Зигнематофіцієві (Zygnemophyceae)
Порядок: Зигнематальні (Zygnematales)
Родина: Desmidiaceae
Рід: Космаріум (Cosmarium)
Вид:
Cosmarium subprotumidum
Nordstedt

Cosmarium subprotumidum — вид діатомових водоростей роду Космаріум родини Desmidiaceae[1].

Опис[ред. | ред. код]

Cosmarium subprotumidum — одноклітинна водорость. Її клітини мають слабко еліптичну, майже круглу форму і вирізняються характерним для десмідієвих радіальним двобічним перехватом, який надає їм половинчастого вигляду. Клітинна стінка гранульована, з городчастим контуром. Умовна верхівка клітини, що лежить на боці, протилежному радіальним перехватам, дещо приплюснута й рівна. Хлоропластів два, вони круглі й розташовані по одному в кожній з «половинок» клітини. Грануляція має форму приблизно трьох поздовжніх рядів гранул в центрі напівклітин і ряду радіальних рядів, пов'язаних з кожним з периферичних зубців[2]

Поширення та екологія[ред. | ред. код]

Cosmarium subprotumidum можна знайти у водоймах Європи. У Нідерландах цей вид звичайний[2], також відмічений на північному заході острова Велика Британія, однак в цьому регіоні нечисельний[3].

Зазвичай Cosmarium subprotumidum трапляється у мезотрофних водоймах з нейтральною реакцією води[3], проте, на відміну від більшості видів десмідієвих, може заселяти й водойми зі слабко лужними водами. Типовими біотопами цього виду є затоплені торф'яні кар'єри, болота, канави та ставки[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Cosmarium subprotumidum. Інтегрована система таксономічної інформації (ITIS). (англ.)
  2. а б в Desmid of the month January 2011 Cosmarium subprotumidum. www.desmids.nl (англ.). Процитовано 21 серпня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  3. а б Cosmarium subprotumidum Nordstedt. Algae Outer Hebrides (англ.). Процитовано 21 серпня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)