Digital Radio Mondiale

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Офіційний логотип DRM

Digital Radio Mondiale (DRM) — набір технологій цифрового радіомовлення, розроблених для мовлення в діапазонах, що використовуються в даний час для мовлення з амплітудною модуляцією, зокрема на коротких хвилях. У порівнянні з амплітудною модуляцією DRM дозволяє передавати більше каналів з ​​більш високою якістю, використовуючи різні кодеки MPEG-4.

DRM також є назвою міжнародного некомерційного консорціуму, який розробляє і реалізує стандарт мовлення DRM. У формуванні консорціуму взяли участь компанії Radio France Internationale[be-x-old], TéléDiffusion de France, BBC World Service, Німецька хвиля, Голос Америки, Telefunken (нині Transradio) і Thomcast (нині Thomson SA).

В основі ідеї DRM лежить два факти: смуга частот є обмеженим ресурсом, в той час як вартість обчислювальної потужності знижується. Таким чином, сучасні технології програмного стиснення звуку дозволяють використовувати наявну смугу частот більш ефективно[1].

Можливості[ред. | ред. код]

DRM дозволяє вести мовлення з якістю, порівнянною з FM, використовуючи частоти нижче 30 МГц, тобто діапазони довгих, середніх і коротких хвиль. Використання цих діапазонів дозволяє збільшити дальність розповсюдження сигналу. Використання діапазону ультракоротких хвиль розглядається в рамках стандарту DRM +. Стандарт DRM передбачає використання частини старої апаратури мовлення, зокрема антен, для зниження витрат. Мовлення у форматі DRM стійке до ефектів затухання та інтерференції сигналу, до яких схильне звичайне мовлення.

Використання DRM у світі[ред. | ред. код]

Стандарт DRM для довгих, середніх і коротких хвиль був затверджений IEC, а також затверджено ITU для застосування в більшій частині світу. Затвердження для другого регіону ITU (Північна і Південна Америка, Тихий океан) очікує внесення поправок в існуючі міжнародні угоди. Перший ефір відбувся 16 червня 2003 року в Женеві, на щорічній Всесвітній конференції радіозв'язку, що проводиться ITU.

Станом на вересень 2023 року мовлення в стандарті DRM ведуть станції BBC World Service, Radio France Internationale, Radio Romania International, Radio New Zealand International, China National Radio 1, All India Radio, Trans World Radio та інші[2].

До недавнього часу для прийому мовлення у форматі DRM зазвичай використовувалися персональні комп'ютери. Кілька виробників почали випуск самостійних DRM-приймачів (Sangean, Morphy Richards, Starwaves). Компанії Kenwood і Fraunhofer представили прототип спеціалізованої мікросхеми-декодера у вересні 2006 року. Мікросхема буде вироблятися компанією STMicroelectronics. Himalaya продемонструвала дві моделі своїх приймачів в 2006 році.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Digital Radio Mondiale
  2. Digital Radio Mondiale | Broadcast Schedule (амер.). Процитовано 5 вересня 2023.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]